Eri lajien arvostuksesta

Timanttiliiga, GP-kisat, Hippokisat yms.

Valvoja: Tuomaristo

Eri lajien arvostuksesta

ViestiKirjoittaja joe » 15.08.2018 23.24

Tämä ei ole niin että haluaisin lopettaa joitakin yu-lajeja ja kenties ottaa muita tilalle vaikka tekstissä saattaa olla sentyyppisiä osia. Toimivaa systeemiä ei kannata lopettaa ja/tai uudistuksieni myötä kokonaistilanne huononisi vrt nykytilanne. On kuitenkin niin että itse arvostan joitakin lajeja enemmän kuin toisia ja yritän kertoa miksi. Kiva jos joku kommentoi.

Kaikkein eniten arvostan kestävyysjuoksuja. Minusta se on eniten urheilua, kovin laji, jossa ratkaisee kunto eikä välineet eikä tuurilla ole mitään osaa eikä arpaa. Vaikka tietysti on vähän, joku voi kompastua tai sitten voittajan voi määrittää kisan luonne, onko hidas- vai nopeavauhtinen kisa, samoista juoksijoista voi löytyä eri voittaja riippuen siitä matkavauhdista. Mutta silti. Minusta kestävyysjuoksija on enemmän "urhelija" kuin vaikka moukarinheittäjä tai seiväshyppääjä joiden kohdalla kyse ei ole väheksymisestä vaan vertailusta.

Pikajuoksuissa minua hieman kiusaa lähdön onnistumisen suuri merkitys. Kun halutaan ottaa selville nopein, silloin minusta reaktionopeus tms ei ole arvioitava kriteeri vaan vain se kuka juoksee nopeiten.

Eri lajeissa minua häirtsee hieman myös osan lajeista "keinotekoisuus" (paino sanalla hieman, se ei ole kovin paljon mutta on vähäsen). Minä ymmärrän keihäänheiton sikäli koska alunperin se oli metsästysase ja oli luonnollista kisata siitä kuka onnistuu heittämään keihään kaikkein pisimmälle, miksei myös tarkimmin. Mutta muita heittolajeja en niinkään ymmärrä koska niillä välineillä ei ole oikein mitään luonnollista käyttötarkoitusta.

Seiväshypyssä minua kiusaa se että kyseessä lienee eniten "välineurheilu" (jos moniotteluita ei lasketa). Hyppääjillä on ja pitää olla hirveän monta seivästä, väliin vaihtavat seipään erikseen joka korkeudelle. Eikö olisi mahdollista että kullakin hyppääjällä olisi vain yksi standardien mukainen seiväs jota saisi vaihtaa vain jos edellinen hajoaa? Tässä lajissa on hieman liikaa tekniikkaa ja muuta ylimääräistä minun makuuni, ollakseen yleisurheilulaji. Korkeushyppy taas on ihan hyvä laji.

No sitten kävely. Tässähän meillä suomalaisilla on tunnesidettä lajiin ja sitä ei oikein viitsisi arvostella mutta en minä nyt oikein tiedä. Miksi kävellä (jota tuomareiden pitää tarkkailla silmä kovana koko ajan) vaikka juoksemalla pääsisi lujempaa? 50km kävely on huikea matka siksikin kun kestää kauan mutta olisikohan suunta huonompaan jos sen sijaan olisi juoksukisa joka kestäisi sen 3,5-4 tuntia. Ei minusta, ainakaan välttämättä. Se asiassa toki muuttuisi että kävelyssä eurooppalaisetkin voi menestyä, juoksussa ei samoissa määrin.

Kaikkea sitä kirjoitteleekin kun ei tule unta.
joe
Elävä legenda
 
Viestit: 730
Liittynyt: 23.04.2017 13.59

Re: Eri lajien arvostuksesta

ViestiKirjoittaja rulezman » 16.08.2018 10.23

Moukarinheitto ehkä se kaikken "keinotekoisin" ja myös aliarvostetuin laji omasta mielestäni. Kiekonheitto on kuitenkin laji suoraan antiikin ajoilta. Moukari on myös sellainen laji, että sitä ei juuri haluta kisata muiden lajien kanssa samaan aikaan. Nurmikon se se saa myös aivan järkyttävään kuntoon.

Mutta en itse kyllä näe yhtään kärsimisen tarvetta yleisurheilulajeissa. Ainoastaan sellainen muutos voitaisiin tehdä, että naisetkin siirtyisivät kymmenotteluun. Seivästäkin kun ne nykyään osaavat jo hyppiä.
When Rulezman does a pushup, he isn't lifting himself up, he's pushing the Earth down
Avatar
rulezman
Oliver Kahn
 
Viestit: 16307
Liittynyt: 02.07.2007 13.10
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: Eri lajien arvostuksesta

ViestiKirjoittaja kirja » 16.08.2018 11.24

Ainoa asia, joka itseäni on häirinnyt, on seiväs- ja korkeushypyn karsinnat. Muissa kenttälajeissa lähtökohtaisesti on tietty raja, joka yritetään ylittää, ja jos pääsee yli, homma on selvä. Seiväs- ja korkeushypyssä karsintarajoilla ei käytännössä ole mitään merkitystä, vaan karsinnat käydään samalla tavalla kuin loppukilpailukin: nostetaan rimaa vähitellen yhä ylemmäs, kunnes kilpailijoita tippuu pois. Karsinta on siis ikään kuin miniloppukilpailu, ja omaan makuuni karsinnat ja finaali muistuttavat toisiaan liikaa. Pienet on murheet, mutta mielipide se on tämäkin :)

Mietinkin joskus, voisiko karsinnat tehdä päinvastoin, jolloin tällaista toistoa ei tulisi. Eli aloitettaisiin karsintarajasta ja kaikki sen ylittäneet pääsisivät loppukilpailuun. Jos ylittäjiä ei ole riittävästi, lasketaan vähitellen rimaa, kunnes saadaan 12 ylittäjää, jotka pääsevät finaaliin. Tällä ainakin saataisiin karsinnat eroamaan loppukilpailusta. Nyt tuntuu, että ensin on yksi kilpailu ja sen jälkeen aloitetaan alusta uudestaan.

~kirja
Kaikkea ei voi saada.
Avatar
kirja
Vanha ja väsynyt
 
Viestit: 2649
Liittynyt: 07.08.2007 17.52

Re: Eri lajien arvostuksesta

ViestiKirjoittaja Volmari » 16.08.2018 11.36

Nuo kaikki heittolajithan painottuvat eri lihaksiin ja lihasryhmiin, joten ne ovat kyllä jokainen siinä mielessä perusteltuja.

Keinotekoisin yleisurheilulaji on mielestäni kolmiloikka. Vaikka siinä pituushypystä poiketen vaaditaan ponnistusvoimaa molemmilta jaloilta, miksi loikkien määrä on nimenomaan kolme, eikä esimerkiksi kaksi tai neljä tasapuolisesti molemmille jaloille jaettuna. Pituushypyn voisi ajatella syntyneen esimerkiksi ojan ylityksestä, mutta kolmiloikkaa ei voi "luonnossa" käyttää oikein mihinkään, korkeintaan alligaattoreita vilisevän joen ylitykseen, kuten James Bond muistaakseni teki jossakin elokuvassa.

Sileiden juoksumatkoista keinotekoisin on 1500 metriä, joka ei perustu sen kummemmin stadionin mittoihin kuin yhdenkään maan perinteisiin matkakäsitteisiin kuten maili tai peninkulma (sekä puoli peninkulmaa). Voidaan kysyä myös kolmiloikan tapaan, miksi keksittiin ryhtyä kiertämään stadion juuri kahdesti (800 metriä). Puoli stadionia (200 m) on luontevampi mittana hahmottaa.

Estejuoksu on tietysti varsin keinotekoinen tapa tuoda maastojuoksu stadionille, mutta on sitä kuitenkin rehellisesti. Kukahan idean oikein aikoinaan keksi ja miten ihmeessä esitys meni niin nopeasti läpi ja laji sai heti niin suuren suosion?
Volmari
Elävä legenda
 
Viestit: 1954
Liittynyt: 21.08.2015 21.45

Re: Eri lajien arvostuksesta

ViestiKirjoittaja joe » 16.08.2018 17.51

Tulin lukemaan onko ketjuun jätetty viestejä ja ilahduin niistä kaikista, kaikissa oli omaa näkökulmaansa, suurelta osin sopivan hauskasti perusteltuina. Etenkin Volmarin kertomus kolmikoikasta joen yli alligaattoreiden päitä käyttäen sai minut jopa nauramaan. :lol: Se oli hauska huomio. Volmarin tavoin itsekin ajattelin eilen estejuoksun keinotekoisuutta, kuin myös aitajuoksujen mutten kirjoittanut siitä.

Kirjan viestistä taas, tuo korkeussuuntaisten lajien karsinta jossa aloitetaan karsintarajasta edeten alaspäin. Olen itsekin joskus miettinyt juuri tätä mahdollisuutta. Korkeussuuntaisten lajien karsinnoissa parhaat joutuvat karsimaan pisimmän ajan, pituussuuntaisissa hypyissä lyhyimmän ajan, tässä siis hyvyydestä saa tavallaan palkinnon.

Ja rulezmanilta otteluista, että naisillakin olisi 10-ottelu. Joitakin aikoja sitten käytiin keskustelua siitä josko moniottelut yhtenäistettäisiin niin että molemmilla sukupuolilla olisi 8-ottelu. Lajit olisivat miesten 10-ottelusta mutta niistä jäisi pois seiväshyppy lähinnä siksi että sen katsotaan olevan vaikeimmin harjoiteltava laji. Toinen poisjätettävä laji olisi kiekonheitto, ilmeisesti siksi että se on jäljellejääneistä "helpoin" ottaa pois, vissiin ajatellaan vähän niin että jos on hyvä jo kuulantyönnössä, on hyvä myös kiekossa ja ei olisi välttämätöntä että hyötyy samoista ominaisuuksista kahdessa lajissa.
joe
Elävä legenda
 
Viestit: 730
Liittynyt: 23.04.2017 13.59


Paluu Kilpailut, tulokset yms.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron