MM-kisojen jälkipyykki

Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut 2019 käytiin Qatarin Dohassa 27.9. - 6.10.2019.

Valvoja: Tuomaristo

MM-kisojen jälkipyykki

ViestiKirjoittaja kirja » 06.10.2019 21.14

Kisat on pidetty. Mitä jäi käteen?

Suomalaisten osalta kisat olivat pettymys ennen Etelätalon nelossijaa. Nyt tulos lienee ok-tasoa. Yksi pistesija, Mäkelän finaalipaikka ja Huntingtonkin oli menossa kymppisijan paikkeille ennen sairastumistaan. Tähän tulostasoon ei varmaan voi olla tyytyväinen, mutta kokonaispanos oli suurin piirtein Suomen tämän hetken tason mukainen, joten ei siihen voi olla kovin pettynytkään.

Jos suomalaisia jakaa asteikolla venyjä/tasollaan/pettymys, ensimmäiseen luokkaan kuuluu ehdottomasti ainakin Etelätalo, joka oli kisojen suurin suomalaisvenyjä. Vainio ja Kuivisto ansaitsevat myös kehut. Suurimpia pettymyksiä oli varmaankin Junnila ja Richardsson tulee mieleen heti toisena.

Kokonaisuutena kisoista jäi mieleen ainakin hyvä tulostaso, vaikka miesten keihäs jäikin vaisuksi. Kirsikkana kakun päällä oli miesten kuula, jota valitettavasti en pystynyt katsomaan loppuun asti. Jäin paljosta paitsi!

Toisaalta negatiivisesti mieleen jää yleisökato. Ja totta kai myös kisojen myöntäminen Qatariin. Kisoja käytetään poliittisesti hyväksi pidettiin ne missä tahansa, mutta voisi vaatia edes sitä, että kukaan ei kuolisi kisojen takia. Ja että yleisöä olisi.

Myös lohdutusmitalit jäivät mieleen. Omituista - saa nähdä, tuleeko niistä tapa.

Hyvästä tulostasosta huolimatta kisat eivät synnyttäneet ainakaan minussa tavallista innostusta. Siihen varmaan vaikutti ensinnäkin paikka ja olematon tunnelma, suomalaisten menestys (sen puute) ja myös ajankohta. Yleensä kisat on pidetty loma-aikana, ja niiden seuraaminen on ollut helpompaa, mutta nyt ne pidettiin epätavalliseen aikaan lomien jo päätyttyä. Kisoista jäikin kaikesta huolimatta jotenkin vaisu kuva.

~kirja
Kaikkea ei voi saada.
Avatar
kirja
Vanha ja väsynyt
 
Viestit: 2499
Liittynyt: 07.08.2007 17.52

Re: MM-kisojen jälkipyykki

ViestiKirjoittaja rulezman » 06.10.2019 21.17

Suomelta 5/16 urheilijaa pääsi alkuerästään jatkoon, joko finaaliin taikka välierävaiheeseen. Maratonareita ja kävelijöitä ei siis tähän lasketa.

Ennätyksensä teki Sara Kuivisto 1500 metrillä. Kauden parhaaseen ylsivät Nooralotta Neziri ja Alisa Vainio. Myös Kristiina Mäkelä teki kesäkauden parhaansa.

Vertailun vuoksi ruotsalaisista ennätykseensä ylsi kolme urheilijaa, kukaan ei tehnyt kauden parastaan. Norjalaisista yksi urheilija teki ennätyksensä, kauden parastaan ei kukaan.

Mielestäni selviä suomalaispettymyksiä olivat Partanen, Ruuskanen ja Junnila. Helander pettymys, mutta heitti kuitenkin viime aikojen tasoonsa nähden ihan kelvollisesti. Raitasella sairastelu näkyi, silti heikko suoritus. Richardssonilla vaisu loppukausi sai jatkoa, ei mikään yllätys noin tasapaksu suoritus.
Erinomaisen arvosanan voi sitten antaa Lassille, Mäkelälle (karsinta täysi kymppi, finaali 7puol) Kuivistolle ja naismaratoonareille. Jarkko Kinnuselle sitten sisupuukko.

Päällimmäisenä kisoista jää kyllä mieleen miesten kuulakisa, ehdottomasti upein kilpailu, minkä olen itse livenä nähnyt. Vaikea uskoa, että ainakaan ihan heti tuosta paremmaksi pistetään.
When Rulezman does a pushup, he isn't lifting himself up, he's pushing the Earth down
Avatar
rulezman
Oliver Kahn
 
Viestit: 13260
Liittynyt: 02.07.2007 13.10
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: MM-kisojen jälkipyykki

ViestiKirjoittaja RobinHood » 06.10.2019 22.13

Nyt kun umpisurkeasti päättyneet yleisurheilun MM-kisat ovat ohi, on aika tehdä pientä analyysiä vähän yleisimminkin Suomen urheilusta.

Jaotellaan lajit nopeus-, voima-, kestävyys-, hyppy-, joukkue- ja taito- lajeihin.

Kun katsotaan Suomen historiaa niin nähdään aika selkeästi, että Suomi pärjää varsin hyvin voimaa ja kestävyyttä vaativissa lajeissa, hyppy- ja taitolajeissa keskinkertaisesti, mutta nopeus- ja joukkuelajit ovat heikko kohta. Tämä on aika loogista, sillä ankarat kylmät olosuhteet ovat jalostaneeet nimenomaan voimaa ja kestävyyttä vaativia ominaisuuksia. Onhan meillä myytti suomalaisesta sisusta.

Nämä voidaan laittaa järjestykseen näin.

1.Voima
2.Kestävyys
3.Hyppy
4.Taito
5.Joukkuelajit
6.Nopeuslajit

Jos ajatellaan esimerkiksi tuota yleisurheilua niin olen miettinyt, että onkohan noi suomalaiset nyt ihan oikeissa lajeissa.

Esimerkiksi

Wilma Murto
Laji on seiväs ja taitoa ja nopeutta vaativa laji.

Liian isokokoinen ja kömpelön näköinen. Voisko joku heittolaji sopia paremmin, kuten keihäänheitto?

Krista Tervo

Laji moukarinheitto voimaa vaativa laji

165cm ja 64kg painoa, liian lyhyt ja kevyt moukarinheittoon. Voittajalla pituutta 172cm ja painoa yli 100kg. Sopivampi laji olisi paini.

Aiturit

Hienosti ovat kauden vetäneet, mutta jotenkin haiskahtaa siltä, että maksimit on tässä. Sama trendi on nähtävissä monissa muissakin lajeissa, suomalaisia kilpailee enemmän lyhyillä matkoilla kuin pitkillä. Olisikohan niin, että nykysuomalaisia vaivaa laiskuus ja kunnianhimon puute? Lyhyempiä matkoja on kivempi harrastaa, kun niissä ei tule hiki ja varsinkin, kun sitten huomaa olevansa Suomen paras. Seinä tulee kuitenkin vastaan siinä vaiheessa, kun pitäisi saavuttaa kansainvälistä menestystä. Juha Väätäinen aikoinaan aloitti 400m aidoista, siirtyi sitten keskipitkille matkoille ja paras tulos tuli pitkiltä matkoilta.

Haen tällä sitä, että pitäisi valita itselleen sopivin laji, missä menestyspotentiaali on suurin. Nyt näyttää siltä, että harrastellaan ja puuhastellaan kivojen ja trendikkäiden lajien parissa ja menestymisellä ei ole sitten niin väliä. Samalla lajien välinen kateus- ja kyttäilykulttuuri on voimissaan. Laji pyrkii pitämään lahjakkaan urheilijan väkisin omissa piireissään, vaikka tällä voisi olla paremmat edellytykset jossain toisessa lajissa. En oikein tykkää näistä trendeistä. Yhdessä vaiheessa oli tällainen koripallobuumi ja kaikki lapset rupesivat harrastamaan koripalloa. No mitäs sitten, kun pituuskasvu jää sinne 180cm:iin ja koripallosta ei oikein tule mitään, kun muut on yli 20cm pidempiä? Mitäs sitten tehdään?

Minusta olisi myös ensarvoisen tärkeätä järjestää suorituspaikkoja. Esimerkiksi kaupungeissa on hyvin vaikeata harrastaa keihäänheittoa tai maastohiihtoa - suomalaisia perinteisiä menestyslajeja, mutta jalkapalloa sitäkin helpommin, vaikka siinä ei ole koskaan mitään menestystä tullut.

Joukkuelajeissa minua on pistänyt silmään sellainen aisa, että esim. lentopallossa meiltä puuttuu kovat hakkurit, koripallossa isokokoiset korinaluspelaajat tyyliin Shaq O'Neill, jääkiekossa vahvat voimapelajaat tyyliin Eric Lindros, jalkapallosskaan en tunne yhtäkään suomalaista, joka tunnetaan esimerkiksi kovasta laukauksesta tai olisi tällainen vahva target tyyppinen pelaaja tai toppari. Tuossa aikoinaan vertailin jääkiekon MM-kisoissa suomalaisia ruotsalaisiin ja havaitsin, että vaikka suomalaiset ja ruotsalaiset olivat suunnilleen yhtä pitkiä, ruotsalaiset kuitenkin painoivat keskimäärin n. 5kg enemmän. Suomalaiset joukkuelajin edustajat näyttävätkin ihan TV-ruudussa olevan aika laihoja. Niin kuin tuossa sanoin, että voima on ollut suomalaisten vahvuus. Joukkuelajeja, joita pidän tällaisina monipuolisuuslajeina, suomalaiset eivät ilmeisesti ole tätä vahvuutta tarpeeksi hyvin ymmärtäneet.
Viimeksi muokannut RobinHood päivämäärä 06.10.2019 22.20, muokattu yhteensä 1 kerran
RobinHood
Elävä legenda
 
Viestit: 840
Liittynyt: 22.10.2018 18.53

Re: MM-kisojen jälkipyykki

ViestiKirjoittaja rulezman » 06.10.2019 22.15

Ehdotan, että kaikki hyppylajien edustajat kärrätään välittömästi Vuokattiin, laitetaan sukset jalkaan ja tehdään heistä olympiatason yhdistetyn urheilijoita. Helppo nakki sano virtahepo.

Mistäköhän johtuu tuo, että hiihtoa ei monissa kaupungeissa voi juuri harrastaa. Onko vaikka jossain Turussa ollut miesmuistiin yhtään talvea, jolloin siellä olisi päässyt hiihtämään.
Yhtään kaupunkia en kyllä tiedä, mistä ei löytyisi useampaa yleisurheilukenttää.

RobinHood kirjoitti: En oikein tykkää näistä trendeistä. Yhdessä vaiheessa oli tällainen koripallobuumi ja kaikki lapset rupesivat harrastamaan koripalloa. No mitäs sitten, kun pituuskasvu jää sinne 180cm:iin ja koripallosta ei oikein tule mitään, kun muut on yli 20cm pidempiä? Mitäs sitten tehdään?

On vain ja ainoastaan positiivista, ettö lapset ylipäänsä harrastavat jotakin, olkoonkin sitten vaikka junttipalloa.

Tärkeintähän tulevaisuudessa olisi saada lapset ja nuoret ylipäänsä edes liikkumaan. Huippu-urheilu ja etenkin yksilölajit ovat valitettavasti kuoleva instituutio, varsinkin alati kehittyvissä korkean teknologian maissa. Joukkueurheilulla on vielä tulevaisuudessakin paikkansa, toivottavasti.
When Rulezman does a pushup, he isn't lifting himself up, he's pushing the Earth down
Avatar
rulezman
Oliver Kahn
 
Viestit: 13260
Liittynyt: 02.07.2007 13.10
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: MM-kisojen jälkipyykki

ViestiKirjoittaja RobinHood » 06.10.2019 22.35

rulezman kirjoitti:Huippu-urheilu ja etenkin yksilölajit ovat valitettavasti kuoleva instituutio, varsinkin alati kehittyvissä korkean teknologian maissa. Joukkueurheilulla on vielä tulevaisuudessakin paikkansa, toivottavasti.


Olen tästä eri mieltä. Tässä esimerkkinä vaikka Norja tai Etelä Korea tai Japani tai Kiina, jotka ovat korkean teknologian maita, mutta pärjäävät nimenomaan yksilölajeissa eivätkä niinkään joukkuelajeissa.
RobinHood
Elävä legenda
 
Viestit: 840
Liittynyt: 22.10.2018 18.53

Re: MM-kisojen jälkipyykki

ViestiKirjoittaja Volmari » 06.10.2019 23.07

RobinHood kirjoitti:Olen tästä eri mieltä. Tässä esimerkkinä vaikka Norja tai Etelä Korea tai Japani tai Kiina, jotka ovat korkean teknologian maita, mutta pärjäävät nimenomaan yksilölajeissa eivätkä niinkään joukkuelajeissa.


Eikö Etelä-Korean trendi ole pikemmin jämähtynyt suhteessa 1980- 1990-lukuihin. Siihen aikaan myös Kiinasta ja Japanista odotettiin merkittävämpiä yleisurheilumaita kuin tällä vuosituhannella on nähty. Vanhoista yleisurheilun "kehitysmaista" taso on mielestäni maantieteellisellä tasolla kohonut parhaiten Etelä-Amerikassa sekä Karibian meren saarilla. Ei huikeasti, mutta valtio- ja lajitasolla laajentunut kuitenkin.
Volmari
Elävä legenda
 
Viestit: 1455
Liittynyt: 21.08.2015 21.45

Re: MM-kisojen jälkipyykki

ViestiKirjoittaja Volmari » 06.10.2019 23.12

Kirjan avaukseen on helppo yhtyä. Kuitenkin suomalaissuorituksista nostaisin Etelätalon ohella framille ainakin naisaitureiden tasaisen varmat, onnistuneet suoritukset kovassa paikassa. Etelätalon jälkeen sijoille 2-4 ehdottomasti.
Volmari
Elävä legenda
 
Viestit: 1455
Liittynyt: 21.08.2015 21.45

Re: MM-kisojen jälkipyykki

ViestiKirjoittaja rulezman » 07.10.2019 07.53

RobinHood kirjoitti:
rulezman kirjoitti:Huippu-urheilu ja etenkin yksilölajit ovat valitettavasti kuoleva instituutio, varsinkin alati kehittyvissä korkean teknologian maissa. Joukkueurheilulla on vielä tulevaisuudessakin paikkansa, toivottavasti.


Olen tästä eri mieltä. Tässä esimerkkinä vaikka Norja tai Etelä Korea tai Japani tai Kiina, jotka ovat korkean teknologian maita, mutta pärjäävät nimenomaan yksilölajeissa eivätkä niinkään joukkuelajeissa.

Onhan se selvää, että nyt pärjätään, mutta nyt puhuttiinkin muutamien vuosikymmenten aikaikkunalla.
When Rulezman does a pushup, he isn't lifting himself up, he's pushing the Earth down
Avatar
rulezman
Oliver Kahn
 
Viestit: 13260
Liittynyt: 02.07.2007 13.10
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: MM-kisojen jälkipyykki

ViestiKirjoittaja rulezman » 07.10.2019 09.58

Tästä vielä (joidenkin) keihään finalistien parhaiden heittojen parametrit:

Peters: 107,0km/h ja 38,9°, 86,89m
Kirt: 108,3km/h ja 33,0°, 86,21m
Vetter: Mistään heitosta ei näytetty tietoja, mikä lie syynä?
Etelätalo: 103,6km/h ja 32,8°, 82,49m
Vadlejch: Ei näytetty
Weber: Parasta ei näytetty, 104,5km/h ja 30,1°, 79,43m
Krukowski: Ei näytetty
Amb: Ei näytetty
Rivazs-Toth: 101,3km/h ja 35,4°, 79,73m
Cheng: Ei näytetty
Walcott: Parasta ei näytetty, 101,7km/h, 28,7°, 75,30m
Yego: Ei näytetty

Petersillä edelleen ihan järkyttävän korkeita pommeja, mutta kun voimaa on noin valtavasti takana, niin pitkälle lentää. Vähän matalampia kaaria kun saa vielä aikaan, niin 90 metriä on paperia.
When Rulezman does a pushup, he isn't lifting himself up, he's pushing the Earth down
Avatar
rulezman
Oliver Kahn
 
Viestit: 13260
Liittynyt: 02.07.2007 13.10
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: MM-kisojen jälkipyykki

ViestiKirjoittaja RobinHood » 07.10.2019 17.46

Kunniamaininta täytyy antaa Lassi Etelätaloille Suomen parhaimalle yleisurheilijalle.

Vuosina 2015-2018 vakavia loukkaantumisongelmia ja ura oli monesti katkolla. Ennen kauden alkua kukaan ei spekuloinut Etelätalolla mitään ja tuskin edes nimeä muistivat. Sitten Kalevan kisoissa viimeisellä heitolla rajan yli ja Suomen mestariksi ja kisoihin viimeisenä miehenä tiukan karsinnan kautta Toni Kuuselaa vastaan. Sitten itse kisoissa karsinnassa viimeisellä heitolla viimeisenä jatkoon muutamalla sentillä. Sitten itse finaalissa viimeisellä heitolla 8 joukkoon 4.. Kirsikkana kakun päällä olisi ollut se, jos olisi vielä lävähtänyt jatkokierroksen viimeisellä heitolla mitaleille.
RobinHood
Elävä legenda
 
Viestit: 840
Liittynyt: 22.10.2018 18.53

Re: MM-kisojen jälkipyykki

ViestiKirjoittaja finishbetter » 08.10.2019 18.05

Urheiluliitossa on opittu virheistä – huippulahjakkaisiin nuoriin kaavaillaan 200 000 euron lisäpanostusta

https://www.youtube.com/watch?v=teCff0yxfvI :lol: :lol:

Joo-o ei ei vieläkään tehdä asialle yhtään mitään! 200000e On naurettava summa!
Kaksisataa tonttua per huippulupaus, jotta hän ja valmentaja ei tarvis käydä leipäjonossa. ois kohtuullinen määrä avustusta.
Foorumin virallinen sekopää
finishbetter
Foorumin sekopää
 
Viestit: 2200
Liittynyt: 20.08.2016 18.08


Paluu Yleisurheilun MM-kisat 2019

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron