Korruptio urheilujohtamisessa

Useampia lajeja tai kenties koko urheilevaa maailmaa koskevat aiheet.

Valvoja: Tuomaristo

Korruptio urheilujohtamisessa

ViestiKirjoittaja Nasty » 18.01.2016 04.14

Tännekin tulee nyt pitkästä aikaa kirjoiteltua, kun ei tullut muutakaan paikkaa mieleen, jossa tästä voisi saada edes jonkinlaista keskustelua aikaan.

Mutta siis, korruptio urheilujohtamisessa. Tässähän on nyt viimeaikoina ollut vahvasti tapetilla IAAF:n touhut Venäjän yleisurheiluliiton kanssa ja sitä ennen FIFA:n korruptioskandaali. Näitä on ruodittu Suomenkin mediassa laajalti ja tuomittu kyseiset touhut jyrkästi. Pyöräilyä seuraaville on tuttuja UCI:n touhut Armstrongin kanssa ja korruptiota oli organisaation sisällä muutenkin. Myös KOK on rypenyt lahjusskandaaleissa useaan otteeseen ja tunnetusti Olympialaiset menevät eniten KOK-väkeä kestitsevälle. Nyt viimeisimpänä joukkoon on liittymässä tennis, kun julkisuuteen tuli, että useampi pelien manipulaatiosta epäilty pelaaja on saanut jatkaa uraansa normaalisti.

FIFA, KOK ja IAAF ovat suurimpia urheiluorganisaatioita maailmassa ja luulisi tällaisten skandaalien järisyttävän urheilumaailmaa syvästi, mutta toistaiseksi vähän on muuttunut. WADA:n Dick Poundkin sanoi, että Sebastian Coe on paras mahdollinen mies IAAF:n johtoon, vaikka juuri ennen sanoi, ettei IAAF:n johdossa yksikään voinut olla tietämättä korruptiosta, jota tapahtui pidemmän aikaa.

FIFA:n johdossa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, vaikka poliisi oli mukana tutkimassa asiaa, Blatter toki sieltä saatiin lopulta pois ja Platini hyllytettiin, mutta tästä jää eittämättä paskan maku suuhun. Warnerit ja muutamat muu saavat paskan niskaansa ja siellä on epäilemättä iso joukko näitä korruptoituneita, jotka jatkavat touhujaan normaalisti. Ja kun urheilujohtamisessa piiri pieni pyörii, niin muuttuko siellä edes mikään, kun sieltä saadaan muutamat pois ja uudet vain nousevat tilalle? Niinhä se homma toimii, että jos olet FIFA:n hommissa ja korkeassa asemassa, olet ollut niissä kuvioissa jo tovin aikaa ja oppinut pelin säännöt.

KOK on hyvä esimerkki, siellä kun väki vaihtuu äärimmäisen harvakseltaan. Noin puolet KOK:n nykyisistä jäsenistä on ollut siellä jo ennen vuosituhannen vaihdetta. Puhumattakaan sitten ylemmän tason tehtävistä. Ja uudet jäsenetkin tulevat aika hyvin sisäpiiristä, jotka tietävät, miten homma toimii.

Olen tässä ihmetellyt, että miksei näihin skandaaleihin olla puututtu sen enempää? Toki on kyseenalaista, että kuka edes voisi lähteä tällaisia asioita muuttamaan, mutta eihän tuokaan vetele, että hommat jatkuvat entiseen malliin, vaikkakin imagollisia tappioita on tullut ja yleensä nekin tappiot tulevat sitten koko lajille. Ei mitään muutoksia organisaatioihin tai edes kunnon muutosta henkilöstöön. Coen jatkaminen IAAF:n johdossa lähinnä aiheuttaa itkun sekaista naurua.

Isojen organisaatioiden paljastuminen on varmastikin vain jäävuoren huippu ja korruptiota esiintyy varmasti monessa lajissa, oli se sitten kuinka pieni tai iso. Urheiluliitoista on tullut monelle rahantekovälineitä ja urheilu on täysin toissijainen asia.

Todellisen urheiluromantikko Marc Madiot'n mielipide urheilujohtamisesta pyöräilyn puolella.

Le Tour de France, it’s the world looking at cycling’s cradle.
Le Tour de France is the keystone of the sport. It is cycling’s jowel, France’s jowel. The Anglo-Saxon have to deal with it, and that is a big problem for them. Like it or not, France is the centre of cycling’s world. Let me add Italy, Belgium, Spain and Netherlands to that list. All these countries are cycling’s roots. I’m sorry Mr.Englishmen, but you didn’t invent this sport and you are not cycling’s roots. You may govern it, but you didn’t invent it and you must take that into account.

One day, I was in a commission with Pat McQuaid when ideas of races in China were in the air. We evoked Giro di Lombardia and especially the Italian preparation races. He didn’t care about them.
I told him : « Pat, you can’t do that! They have been in the calendar for fifty years! »
He asked me : « Are they World Tour? »
Me : « No. »
Him : « Then I don’t care. »
It is grievous to say that. I can’t stand their mentality. I do not agree. And four years later, we don’t go to China anymore, meanwhile we are letting European races die.

In the 2000s, UCI intended to establish cycling on all continents : Oceania (Tour Down Under), America (GP Québec, GP Montréal), Asia (Tour de Pékin). Isn’t that a formidable promotion for a universal sport?
Those races develop and persist only if they have a cycling DNA. Montréal, there’s a DNA. It’s a circuit race, with Mont Royal. It can work and it will work. Pékin looks like nothing. No public. It’s prefabricated. No local roots, no links with the country. Why is it still working in Australia? Because there’s a link with the country.

Why are you so critical of the Anglo-Saxon ?
I have nothing against the people but I don’t share their vision for cycling. Because they think in term of ‘efficiency’ and ‘productivity’. Because they didn’t invent cycling and didn’t have hundred years of cycling behind them.

We have a beautiful country, the best calendar in the world, and the best race in the world in the middle of Paris – Roubaix, Paris – Nice and Dauphiné. They come to race here in France. They are invited. They are not the ones who decide. It’s a power struggle once again.

Patrick Lefevere, Dave Brailsford, and all that band : I’m not in their crew. They wanted me to join Velon, but it was to shut me up. Lefevere likes cycling but wants to make business. He dared to say : « Today, cycling is no different, the big eat the small ». So, if you’re small, you have the one and only right to die. I don’t stop anyone from being big, but I consider that everyone has the right to eat.

Back in March, Oleg Tinkov said that pro cycling is a show that has to be inspired by the best in the field (football, formula one, tennis)…
It’s the same thing, we don’t share the same vision. In the sport automobile, there’s a lot of money at the head of the pyramid, but the bottom of the pyramid doesn’t exist. Cycling must not mimic that. The elite has to feed the rest. Conversely, I don’t think that the bottom need to expect everything from the head. Everyone must contribute.

In order to be known, foreign teams come to race in France to take what is good to take. Once they gain access to Le Tour de France, they don’t come to race here again. It’s not normal, it’s too easy. You don’t leave like that, you don’t let people die like that.

Did you talk with Team Sky manager, Dave Brailsford?

I barely know him. He never comes, we never saw him. They don’t care.

What relationship do you have with the leaders of world cycling?
Any. With Brian Cookson, it’s « bonjour, bonsoir » at the meetings. I come. To annoy them. And I ask them one question : « If I have 20 millions euros of budget with FDJ tomorrow, great riders in my team, and I don’t want to be part of the World Tour, what happens? »
They don’t like when I ask this. Let’s dream a little : I have 20 millions, the best riders in the world. What am I doing? I leave World Tour and I race wherever I want.


Ja kun tuossa tulee ilmi formulat ja FIA, niin sekin on yksi urheilun irvikuva. Ecclestonehan on itse jopa sanonut, että häntä ei kiinnosta pätkän vertaa, pitävätkö nuoret F1:sistä, koska vanhat katsovat edelleen ja sieltä se isoin raha tulee. Juuri tuollainen ajattelu saa oksennuksen nousemaan ylöspäin, kun urheilu jätetään täysin toissijaiseksi ja ajatellaan vain omien taskujen täyttymistä.

Jos tulee joitain ajatuksia tästä tai esimerkkejä korruptioista muissa lajiliitoissa, niin mielellään tässä kuulisi niitä.
"As long as I breathe, I attack." - Bernard Hinault

"In the beginning of the year, I choose a few races that I want to win. Other than those races, I'm willing to work for others." - Bernard Hinault
Avatar
Nasty
le Patron
 
Viestit: 1632
Liittynyt: 08.02.2008 15.22

Re: Korruptio urheilujohtamisessa

ViestiKirjoittaja rulezman » 18.01.2016 08.13

Eikä tää todellakaan mikään uusi ilmiö ole, Amerikassa jo 1920-luvulta lähtien on juutalaisten johtama alamaailma aika hyvin pitänyt urheilumaailmaa näpeissään...

Niin kauan kun urheilussa liikkuu näin järjettömiä rahasummia, tulee myös korruptiota, hyvä veli systeemiä, yms. esiintymään. Ihminen nyt vaan on niin saatanan itsekäs ja rahanahne eläin.

Nyt kuohuu tennismaailmassakin: http://yle.fi/urheilu/sopupeliskandaali ... ta/8602896

Terve Nasty vaan pitkästä aikaa :wawe:
When Rulezman does a pushup, he isn't lifting himself up, he's pushing the Earth down
Avatar
rulezman
Oliver Kahn
 
Viestit: 16307
Liittynyt: 02.07.2007 13.10
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: Korruptio urheilujohtamisessa

ViestiKirjoittaja vilsu » 18.01.2016 09.44

rulezman sen tiivisti. Siellä missä on rahaa (ja paljon valtaa), on myös jonkinlaista fiilunkia. Eikä tartte olla edes urheilua, samaa logiikkaa löydettävissä myös muualta. Valitettavaa, mutta totta.
"Parisuhteessa eläminen on kuin autolla ajo. Se on parasta kun kaksi ihmistä tekee sitä, mutta onnistuu se yksinkin. Itse ajan polkupyörällä." - Matti Kyllönen
vilsu
Matti Nykänen
 
Viestit: 3365
Liittynyt: 19.09.2008 11.05

Re: Korruptio urheilujohtamisessa

ViestiKirjoittaja kirja » 23.01.2016 15.16

"Onhan tässä urheilun aate kärsinyt, mutta onneksi kansan muisti on lyhyt." -Kalervo Kummola

Oma suhtautumiseni on vuosien saatossa muuttunut skeptisemmäksi tai kyynisemmäksi. Uskon, että monissa maissa on järjestelmällistä dopingin käyttöä, jota suojellaan ja että antidopingtoiminta on näissä maissa näennäistä. Uskon myös, että monissa lajeissa huipputasolla kaikki käyttävät dopingia. Toisaalta uskon myös, että Suomessa antidopingtoiminta on aitoa eikä esimerkiksi Lahden 2001 MM-hiihtoja edeltänyttä järjestelmällisyyttä enää löydy. Toki monet suomalaisetkin taatusti käyttävät dopingia kenties jopa johtajien hiljaisella hyväksynnällä, mutta en usko Suomesta löytyvän mitään systemaattista. Taustalla on suomalaisten etenkin Lahden MM-skandaalin synnyttämä erittäin kielteinen asenne dopingiin.

Ajatteluuni on vaikuttanut voimakkaasti Erkki Vettenniemen filosofia. Etenkin Piikit ja pillerit - suoraa puhetta dopingista on lukemisen arvoinen teos.

Olisi helppo sanoa, että raha on tuonut urheiluun ongelmia. Tällaisella ajattelulla urheilu ennen kaupallistumista olisi ollut ihanteellista, puhdasta ja ongelmatonta. Näin ei kuitenkaan ole - vilppiä on ollut aina, jo antiikin aikoina, jolloin kilpailtiin lähinnä kunniasta. Sanoisinkin jopa että kilpaileminen ylipäänsä johtaa vilppiin. Onhan raha tuonut uusia houkutuksia, mutta korruption kaltaisia ongelmia on ollut ennenkin - esimerkiksi keisari Nero määräsi kaikki panhelleeniset kisat pidettävän saman vuoden aikana kun hän matkusti Kreikkaan ja hänen olympiavoittojensa aitoutta on epäilty runsaasti.

Itse yllätyin, että IAAF:lla oli kanttia langettaa Venäjän yleisurheilijoille kilpailukielto. Kuvittelin, että - kuten on niin usein ennen nähty - päätöksenä olisi jonkinlainen viimeinen varoitus, puhuttelu, muutaman henkilön uhraaminen ja kaiken painaminen villaisella. Uskon kuitenkin, että Rioon venäläiset pääsevät ja että muutokset maan käytännöissä ovat näennäisiä. Venäläisten yleinen asenne dopingia kohtaan on kuitenkin erilainen kuin suomalaisilla. (Pitiväthän suomalaisetkin vielä 1970-luvulla yksipuolista dopingista luopumista turhana kilpailuedun antamisena muille. Enää vastaavaa suhtautumista ei ainakaan keskivertokansalaisten joukossa näe.)

Dopingista ja vastaavista ongelmista voi uskoakseni päästä eroon ainakin johonkin pisteeseen asti, jos asenne niitä kohtaan muuttuu samalla tavalla kuin Suomessa Lahden 2001 jälkeen. En kuitenkaan usko, että se ainakaan dopingin osalta onnistuu vielä - en usko kansainvälisen antidopingtoiminnan riippumattomuuteen vaan suojeluun. Miten tilanne voisi muuttua? En tiedä. Jos kuitenkin antidopingtoiminnan saisi kuntoon ja esimerkiksi norjalaisia kärähtäisi samaan tapaan kuin suomalaisia 15 vuotta sitten, taatusti maassa asenne muuttuisi. Nythän doping on Norjassa jonkinasteinen tabu ja dokumentteja jopa jätetään esittämättä. Voiko dopingista sen sijaan päästä kokonaan eroon? Uskon, että puhtaan urheilun ideaali on saavuttamaton.

Korruptioskandaalien suhteen uskon käyvän samalla tavalla kuin monien muidenkin skandaalien: media rummuttaa vähän aikaa, sen jälkeen unohtaa ja lopulta mikään ei muutu, hyvän tahdon lausunnot ja vaatimukset jäävät sanoiksi vaan eivät teoiksi. Mistä löytyisi taho, jolla olisi oikeasti tahto selvittää skandaali? Vai onko sellaisia vain ihannemaailmassa?

Millainen vaikutus sponsoreilla on? Pystyisikö asioita muuttamaan, jos sponsorit asettuisivat vastahakoisiksi? Enpä tiedä. Eihän urheilusponsoroinnin määrä Suomessakaan vähentynyt 2002 edellisvuoden käryistä huolimatta merkittävästi jos ollenkaan. Toki sponsoroiden vastahakoisuudella on ollut vaikutuksia - esimerkiksi Saksan ympäriajo peruttiin 2009 eikä sitä ole sen jälkeen järjestetty. Kyseessä on kuitenkin pisara valtameressä.

Tunnistan itsestäni romantikkoajattelua. Haluaisin urheilun olevan ihanteellista - urheilun hyvän kertomuksen kaltaista. Ja jos minulla olisi enemmän valtaa, en taatusti sortuisi samaan kuin nykyiset päättäjät... Haluaisin kuitenkin uskoa, että urheilu olisi puhdistettavissa, jos asenteet muuttuisivat, ja asenteiden muuttumiseen tarvittaisiin jonkinlainen todellinen skandaali, suurempi kuin mikään tähänastisista. Todellisilla vaikutusvaltaisilla tahoilla ei kuitenkaan ole tahtoa puhdistaa asioita, se olisi monen henkilökohtaisten etujenkin vastaista. Siksi mikään ei muutu. En olisi kuitenkaan sallimassa dopingia, vaikka aina silloin tällöin sitäkin puolustetaan ja vaikka jo mainittu Vettenniemen teos saikin ajattelemaan asiaa uudesta näkökulmasta. Sen verran romantikkoa minustakin löytyy.

Tosiasia kuitenkin on, että doping on yhteydessä kilpailuun. Huolestuttavaa on myös, että mitä enemmän on urheilusta kiinnostunut, sitä sallivampi on asenne dopingiin. Urheilusta onkin muodostunut monelle pelkkää viihdettä. Tuskin mikään yllätys on myöskään että oman maan urheilijoiden uskotaan käyttävän dopingia epätodennäköisemmin kuin muiden maiden. Positiivinen merkki on, että dopingista halutaan yleisesti kovempia seurauksia - negatiivisempi sen sijaan että niin ei ole käynyt, vaikka dopingiin suhtautuminen on tavallisten pulliaisten joukossa yksimielisen negatiivista. Huolestuttaa myös, että mitä nuoremmilta asiaa kysytään, sitä sallivampaa suhtautuminen dopingiin on.

Urheilumaailmaa vaivaa jonkinlainen tekopyhyys. Ummistetaan silmät eikä tunnusteta tosiasioita. Korruptio ja vilppi on niin arkipäiväistynyttä, että sitä vastaan on vaikea taistella. Haluaisin silti nähdä puhtaan urheilun.

Viittaan yllä muutamiin tutkimuksiin ja teoksiin. En nyt tätä varten viitsinyt merkitä lähteitä joka viittaukselle, mutta jos aihe kiinnostaa, ilmoitelkaa niin kaivan ne esiin.

~kirja
Kaikkea ei voi saada.
Avatar
kirja
Vanha ja väsynyt
 
Viestit: 2649
Liittynyt: 07.08.2007 17.52

Re: Korruptio urheilujohtamisessa

ViestiKirjoittaja AH-fani » 24.01.2016 08.59

En oikein muista, että erinäisissä dokkareissa olisi pystytty esittämään mitään kovaa faktaa dopingista Norjassa. Pelkkää lehtimiesmäistä vihjailua ja tarinankerrontaa. Yhden dokkarin perusteella kaksi norjalaista hiihtäjää oli omannut "poikkeavat" veriarvot. Toinen heistä oli tuonut sittemmin lääkärin todistuksen luonnostaan korkeista veriarvoista, minkä luin VG-lehdestä. Kyllä VG lehti ja koko maa kohisi syytöksestä tätä jäljelle jäänyttä Auklandia kohtaan. Toisessa dokkarissa ihmeteltiin 90-luvun Jevnen veriarvoja, mutta eikös hällä ollut aikoinaan myös erityislupa
Avatar
AH-fani
Elävä legenda
 
Viestit: 1625
Liittynyt: 11.03.2009 15.04

Re: Korruptio urheilujohtamisessa

ViestiKirjoittaja finishbetter » 04.06.2020 19.21

https://sports.yahoo.com/investigation-finds-doping-cover-ups-weightlifting-154525864--spt.html

McLaren said 40 positive doping tests were ''hidden'' in IWF records and that athletes whose cases were delayed or covered up went on to win medals at the world championships and other events. The cases will be referred to the World Anti-Doping Agency.


Siinä se nähtiin taas, ei kannata puhtain keinoin urheilla. Ei ainakaan painonnostossa.
Foorumin virallinen sekopää
finishbetter
Foorumin sekopää
 
Viestit: 2200
Liittynyt: 20.08.2016 18.08


Paluu Urheilu yleensä

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa