Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008-09

Useampia lajeja tai kenties koko urheilevaa maailmaa koskevat aiheet.

Valvoja: Tuomaristo

Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008-09

ViestiKirjoittaja Verbal » 16.06.2008 12.02

Tässä pähkäiltäväksi Urheilutiedon SM-kilpailujen sata kysymystä. Kysymykset ovat varmasti kaikille melkoisen vaativia, ja vaativat melko laajaa tietämystä lajista kuin lajista. Kaikkiin kysymyksiin löytyvät netistä vastaukset, mutta kukapa nyt haluaisi pilata oman urheilutietämyksen mittausta lunttaamalla! Mitään varsinaista kilpailua en tästä foorumille tee, joten jokainen itse valitkoon miten näitä kysymyksiä lähtee selvittämään. Voin aivan hyvin toimia vastauksien tarkistajina, jos joku haluaa kokonaisia vastausrivejä laittaa joko suoraan palstalle tai yksityisviestein.

Ohjeet:
Kunkin kysymyksen maksimipistemäärä on 1. Jos kysymys sisältää kohdat a-b tai siinä tiedustellaan esim. kahta nimeä, kumpikin kohta/nimi antaa 0,5 pistettä; neljän kohdan/nimen tehtävissä arvo on 0,25. Vastaukseen ei saa sisällyttää kysymyksessä mainittua oikeaa määrää enempää nimiä tms.! Miinuspisteitä ei missään kohdassa jaeta. Ellei toisin mainita, kysymykset koskevat yleistä sarjaa (siis miehiä ja/tai naisia) ja olympiakisoilla tarkoitetaan varsinaisia olympiakisoja (ei esim. työläisolympialaisia) mukaan lukien välikisat 1906. Arvokisat merkitsevät olympia-, MM- ja EM-kilpailuja. Henkilöiden nimissä vaaditaan sekä etu- että sukunimi. Nimien kirjoitusasuissa ei olla pikkutarkkoja. Jos etunimi puuttuu tai on väärä, vastauksesta saa puolet vähemmän pisteitä kuin täysin oikeasta vastauksesta. Neljän nimen kysymyksessä etunimivirhe tai -puute pudottaa kuitenkin tuloksen 0,25 pisteestä nollaan. Seuroista ja liitoista yms. riittää lyhenne tai vastaava. Tähdellä (*) varustetuissa tehtävissä ei saa taktikoida tarjoamalla samaa vastausta useampaan kuin yhteen alakohtaan!

KANSALLISEN OSAN KYSYMYKSET

1. Missä suomalaiskaupungissa on toiminut
a) pyöräilyseura, jonka nimenä on ollut antiikin Kreikan ylimmän jumalan nimi
b) uimaseura, jonka nimenä on ollut antiikin Kreikan meren jumalan nimi?

2. Ketkä kaksi suomalaismiestä eivät ole osallistuneet viestiin sellaisissa jakson 1968-2006 talviolympialaisissa, joissa ovat sijoittuneet kuuden parhaan joukkoon ampumahiihdon henkilökohtaisessa kilvassa?

3. Kuka on pisimmän kilpailukaaren saavuttanut suomalainen
a) kuulantyönnössä
b) normaalilla tyylillä keihäänheitossa?

4.* Kuka kesäolympiaohjelmaan kuuluvassa joukkuepalloilussa Suomen maajoukkuetta valmentanut henkilö on toiminut saman palloilun olympiafinaalissa
a) voittajajoukkueen ykkösvalmentajana
b) häviäjäjoukkueen kakkosvalmentajana?

5. Kuka saavutti 60-vuotiaana Ruotsin olympiahistorian ensimmäisen virallisista kisoista tulleen henkilökohtaisen kultamitalin?

6. Kuka SVUL:n osastopäällikkönä 1951-55 toiminut henkilö on väitellyt valtiotieteen tohtoriksi työllään Vapaa-aika ja urheilu (1959) sekä toiminut Jyväskylän yliopistossa mm. rehtorina 1977-82?

7. Kuka nyttemmin toisen lajin parista tunnettu urheilutoimittaja ja urheilukirjojakin tehneen toimittaja-kirjailijan poika on toiminut erotuomarina salibandyn MM-kisoissa ja 130 liigapelissä Suomessa sekä kirjoittanut ensimmäisen suomalaisen opaskirjan salibandystä?

8. Ketä myöhempää olympiavoittajaa kenraali Mannerheim kiitti puheessaan kansalaissodan päätösparaatin yhteydessä 16.5.1918?

9. Mikä on nimeltään v. 1998 valmistunut kotimainen elokuva, jonka pääosassa oli Veikkausliigassa 2000-luvulla pelannut jalkapalloilija?

10. Kuka suomalainen on vienyt virallisen olympiakullan yleisurheilulajissa, jossa oli ennen olympialaisia kilpaillut vain kerran - kolme vuotta aiemmin?

11. Kuka
a) Suomen maajoukkueessa pelannut jalkapalloilija on syntynyt ranskalaisessa Toulousen kaupungissa 6.2.1955
b) v. 2006 olympiahopeaa ottaneen Suomen jääkiekkojoukkueen jäsen pelasi juniorina kauden 1985/86 saksalaisseura EV Landshutissa?

12.* Kenen suomalaisen 1980-luvun olympiavoittajan
a) täyskaima toimi 1970-luvulla Wigwam-yhtyeen managerina
b) serkku on soittanut Wigwamin jäsenenä?

13. Minkä urheilumuodon ensimmäisissä SM-kisoissa voitti kultaa Jorma Räty, joka kuoli v. 2007?

14. Mitkä ovat ne neljä maata, joissa pidettyihin ulkoratayleisurheilun täyden ohjelman arvokisoihin osallistuessaan Suomi on joka kerta saanut keihäänheiton kultaa?

15. Minkä saman urheilumuodon tai vastaavan Suomen mestareita peräkkäisiltä vuosilta ovat Simo Salminen ja Juhani Suutarinen?

16. Mihin ammattiin on kouluttautunut Suomen ensimmäisenä vähintään puoliksi romanina Rikhard (Riku) Lumberg - nyrkkeilyn EM-kisojen 5:s-8:s sarjassa 67 kg 2000 ja EM-edustaja myös 2002?

17. Kuka MM-mitalistiksi syyskuussa 1970 yltänyt suomalainen ammuttiin 30.10.1970?

18. Ketkä kaksi suomalaista ovat yltäneet olympiamitalille vaihdettuaan sukunimeään ensimmäisen ja viimeisen mitalinsa välillä? Kummastakin urheilijasta riittää yksi sukunimi.

19. Ketkä ovat Harri Larvan ohella ne viisi suomalaista urheilun olympiavoittajaa, joiden kultamitaliajankohtina käyttämissä sukunimissä on ollut vain neljä eri kirjainta mutta ainakin yksi kirjain vähintään kahdesti? Neljäkin urheilijaa riittää pisteeseen.

20. Mitkä neljä seuraa ovat pelanneet miesten pesäpallon pääsarjassa koko superpesis-nimen käytössä olon ajan eli joka kausi 1990-2007?

21. Kenestä mestariurheilijasta on tehnyt kirjan
a) Poppe Berg - Suomen joukkueen kapteeni pohjoismaisten televisioyhtiöiden Arpa on heitetty -tietokilpailussa 1964
b) Keijo Leppänen - MTV3-kanavan uutistenlukija?

22. Ketkä kaksi suomalaisurheilijaa palasivat dopingkäryrangaistuksensa jälkeen kilpailuihin Keravalla 15.8.1978 tapahtumassa, jossa pääsyliput loppuivat kesken?

23. Kuka hiihtäjänä ammattilaiseksi luokiteltu henkilö on saanut patsaan Helsinkiin?

24.* Mikä joukkue on vienyt lentopallon SM-kultaa käyttäessään
a) automalliin
b) elintarvikevalmistajaan
perustunutta sponsorinimeä?

25. Montako kertaa 2000-luvulla on suomalaisen voittaman yleisurheilun arvokisakullan kunniaksi soitettu palkintoseremonioissa Maamme-laulu - tai tarkkaan ottaen laulusta yksi säkeistö?

26. Ketkä kolme Suomen edustajaa 120 kg:n sarjan EM-kultaa 2003 vieneen Juha Ahokkaan lisäksi ovat painineet virallisissa arvokisoissa kyseisten kisojen raskaimman sarjan kullan? Kaksikin urheilijaa riittää pisteeseen.

27. Minkä urheilumuodon suomalainen erikoisliitto on järjestänyt Alkon tukemana Terveet ympyrät -nimistä koululaisten kilpailua?

28. Kuinka moni suomalainen on saavuttanut nyrkkeilyn olympiamitalin edustaen tuolloin TUL:ään kuulunutta seuraa?

29. Kuka suomalainen ralliautoilun maailmanmestari oli aiemmin saanut puolen vuoden kilpailukiellon, koska hänen autostaan oli löytynyt pahoja paikkoja koskeva varoituspaperi reitiltään salaisessa rallissa?

30. Minkä eurooppalaisessa pääsarjassa pelanneen jalkapalloseuran nimi on sisältynyt Syksyn Sävel -kilvan voittajalaulun nimeen?

31.* Kenen Yleisradion pitkäaikaisen urheilutoimittajan
a) isä ja setä ovat olleet työläisolympialaisten voittajia
b) isä oli varamiehenä pesäpallon ensimmäisessä Itä-Länsi-ottelussa 1932?

32. Ketkä kaksi suomalaisurheilijaa ovat voittaneet olympiakultaa silmälasit päässä?

33. Kun itäsaksalaisia osallistui olympiakisoihin 1956-88 ensin yhteissaksalaisessa joukkueessa ja sitten DDR:n joukkueessa, kuka suomalainen ylsi mitalille sellaisessa kesälajin yksilökilvassa, jossa mitalin sai myös DDR:läinen?

34. Kenen olympiavoittajan sukunimi on Suomen nykyisen kaupungin suomenkielinen nimi?

35. Ketkä kolme urheilijaa Sami Hyypiän, Jari Litmasen ja myös jääpalloilijana menestyneen Lars Näsmanin ohella ovat sijoittuneet Vuoden urheilija -äänestyksen kärkikymmenikköön jalkapallosaavutustensa perusteella? Kaksikin urheilijaa riittää pisteeseen.

36. Mikä suomalaisseura on voittanut salibandyssä miesten Euroopan cupin?

37. Minkä urheilumuodon Suomen mestareiksi 59-vuotias Wolmar Furu ja 71-vuotias Uuno Tuomi ylsivät 1970?

38. Mikä oli ainoa ei-kaupunki, joka isännöi jonkin lajin kilpailutapahtumia Helsingin olympialaisissa 1952? Maratonjuoksun tai muun vastaavan reitin varrella olleita kuntia ja vastaavia ei siis oteta huomioon.

39. Minkä urheilumuodon SM-finaalissa Jari Haavisto voitti poikansa Nicon 2007?

40. Kuka on saanut Suomen urheilun suuren ansioristin urheilulääketieteellisen toimintansa perusteella?

41.* Minkä joukkuepalloilussa SM-kultaa vieneen seuran
a) nimi on ollut sama kuin Suomessa pitkään toimineen mutta sittemmin kadonneen huoltoasemaketjun
b) nimen alkuosa tunnetaan nykyisin myös suomalaisen liikenneasemaketjun nimenä?

42. Minkä urheilumuodon suomalaisen erikoisliiton entinen puheenjohtaja on samaa tehtävää Suomen Liikunnassa ja Urheilussa vuodesta 2004 hoitanut Timo Laitinen?

43. Minkä joukkuepalloilun naisten SM-kullasta on pelattu vuosittain 1979-92 mutta seuraavan kerran vasta 2006?

44. Minkä lajin Suomen mestari oli Sirkka-Liisa Landry (o.s. Vuorenpää), joka oli aloittanut lajinsa sotasairaalassa ja kuoli Kaunialan sotavammasairaalassa 19.1.2008?

45.* a) Kuka kaudella 2007/08 pääsarjatasolla pelannut suomalainen jääkiekon MM-kultapelaaja 1995 on jäänyt ilman Suomen mestaruutta?
b) Ketkä kaksi pääsarjatason uransa päättänyttä jääkiekon MM-kultapelaajaa 1995 ovat jääneet ilman Suomen mestaruutta?

46. Kuinka moni suomalaisnainen on tehnyt yleisurheilussa virallisen maailmanennätyksen?

47. Kuka on yltänyt talvikilpailuissa SM-kultaan sekä maastohiihdossa, mäkihypyssä että yhdistetyssä?

48. Kuka myöhemmän olympiauimarin setä levytti metsäalaan liittyvää nimimerkkiä käyttäen v. 1952 kappaleet Raviralli ja Raviradan tyttö?

49. Ketkä kaksi suomalaista ovat ottaneet ulkoratayleisurheilun täyden ohjelman MM-kisoissa mitalin lajissa, jonka osallistumisrajoista olivat saavuttaneet vain B-rajan?

50. Kuka suomalainen ralliautoilun MM-mitaliajaja on olympiaedustajan poika?

51. Kuka pelaaja on voittanut useimmin Ilta-Sanomien miesten SM-jalkapallossa vuodesta 1983 järjestämän IS-tähtikisan?

52.* Minkä pelin
a) MM-kullan Suomi otti v. 2007 niin, että voiton kannalta ratkaisevassa osassa oli Anne Pohjola
b) kautta aikain ensimmäisen MM-kultansa Suomi otti v. 2007 tapahtumassa, jossa voiton kannalta ratkaisevassa osassa oli Tomi Suomalainen?

53. Kuka on voittanut miesten telinevoimistelun moniottelussa ennätykselliset 7 SM-kultaa - vieläpä peräkkäisinä vuosina?

54.* Kuka
a) Suomen Golfliiton sihteeri, jonka sukunimi liittyi hevosurheiluun ja joka oli alkuperäisellä sukunimellään esiintynyt jääpallomaaottelussa 1929, kuoli Helsingissä Talin golfkentällä 19.6.1976
b) golfin moninkertainen SM-kultamitalisti kuoli sairauskohtaukseen golfkentällä Lohjalla 17.7.2000?

55. Mitkä kaksi tahoa allekirjoittivat 24.5.1978 sopimuksen suomalaisen työväen urheiluliikkeen eheyttämisestä?

56. Kuka SM-mitalisti on moottoriurheilulehti Vauhdin Maailman päätoimittaja?

57.* a) Ketkä kaksi suomalaista olympiamitalistia ovat olleet naimisissa Miss Suomi -kilvan voittajan kanssa?
b) Kuka suomalainen olympiamitalisti on ollut naimisissa Suomen Neito -kilvan voittajan kanssa?

58. a) Kuka valittiin kautta aikain ensimmäisenä naisena Suomalaisen jalkapalloilun Hall of Fameen v. 2007?
b) Ketkä kaksi aateloitiin kautta aikain ensimmäisinä naisina Suomen Jääkiekkoleijoniksi v. 2007?

59.* Minkä urheilumuodon
a) suomalaisen lajiliiton v. 1991 julkaistun historiateoksen teksteistä vastasi Risto Niku - 18 km:n olympiapronssia 1924 hiihtäneen Tapani Nikun poika
b) Suomen mestari ohjasi lentokonetta, jonka alas ampumisesta samainen Risto Niku on tehnyt v. 2007 julkaistun kirjan?

60. KANSALLISEN OSAN LOPPUKEVENNYS Kenen kirjoittama kokoelma Ronttosaurus (1976) sisältää mm. novellit Doping-testi (päähenkilö pikajuoksija L. Paraske) ja Jääkiitäjä (päähenkilö penkkiurheilija Ilja Nastanen)?

KANSAINVÄLISEN OSAN KYSYMYKSET

Säännöt ovat samat kuin kansallisessa osassa.

61.* Mikä jalkapallossa miesten MM-kultaa voittanut maa
a) ei ole vienyt yhtään mestaruutta isäntämaana ollessaan
b) on a-kohdan maan ohella vienyt ensimmäisen mestaruutensa muualla kuin kotimaassaan?

62. Mitkä olympiakisat (kisapaikka ja vuosi) ovat aiheuttaneet ennen kisoja pidetyn tapahtuman kalleutta ja prameutta vastustaneen opiskelijoiden mielenosoituksen, jonka hajottaminen johti 260 kuolonuhriin ja 1 200 ihmisen loukkaantumiseen?

63. Minkä olympialaisissa 1900 nähdyn pelin sääntöihin on kirjattu kello 13 alkava puolen tunnin lounastauko ja 16.15 alkava 15 minuutin teetauko?

64. Missä maassa sijaitseva paikka on lumipulan takia joutunut luopumaan juniorien MM-kisojen järjestämisestä sekä alppihiihdossa 1998 että pohjoismaisissa hiihtolajeissa 2008?

65. Sijoita seuraavat mitat järjestykseen pienimmästä suurimpaan: 1) jalkapallomaalin leveys, 2) koripallon vapaaheittoviivan etäisyys saman kenttäpuoliskon päätyrajasta, 3) suurimman sääntöjen mukaisen nyrkkeilykehän halkaisija. Tehtävässä ei ole jaossa osapisteitä vaan ainoastaan piste täysin oikeasta järjestyksestä.

66. Kenen Formula 1 -autoilun MM-sarjassa ajavan miehen etunimet ovat samat kuin yleisurheilun moninkertaisen arvokisavoittajan kutsumaetunimi ja sukunimi?

67. Kuka on voittanut tenniksen Grand Slam -turnauksissa nuorimpana miesten kaksinpelimestaruuden?

68.* Mikä on
a) eteläisin
b) pohjoisin
kaupunki, jonka joukkue on voittanut jääkiekkoilun Stanley Cupin?

69. Mitä urheiluun liittyvää suuretta on ilmaistu Åstrandin indeksillä?

70. Mikä tuotemerkki on esiintynyt sponsorina ulkoratayleisurheilun täyden ohjelman MM-kisojen naisosanottajien numerolapuissa 2003, 2005 ja 2007?

71. Kuka on voittanut useimmin naisten alppihiihdon maailmancupin kokonaiskilvan?

72. Mikä on asukasluvultaan suurin jo v. 1990 itsenäisenä ollut sellainen Euroopan jalkapalloliiton nykyinen jäsenmaa, josta ei ole koskaan ollut joukkuetta miesten jalkapallon EM- eikä MM-kisoissa?

73. Minkä erittäin arvostetun normaalisti vuosittain annettavan mutta muun muassa vuosina 1955 ja 1956 jakamatta jätetyn tunnustuksen vastaanotti 10.12.1957 Lester B. Pearson, jonka nimikkopalkinnon NHL-pelaajien äänestämä liigan paras pelaaja on saanut vuodesta 1971?

74. Mikä oli ensimmäisten afrikkalaisten talviolympiaurheilijoiden
a) kotimaa
b) urheilumuoto tai vastaava?

75. Ketkä EM-kultakuulantyöntäjät: toisen etunimi on sama kuin toisen sukunimi?

76. Kenen urheilijan murhasta Humberto Muñoz sai 43 vuoden vankeustuomion 1995?

77.* Mikä
a) oli sekä Citroën-, Ford- että Subaru-tallin käyttämä rengasmerkki ralliautoilun MM-sarjassa 2007
b) on ralliautoilun MM-sarjan viralliseksi rengastoimittajaksi vuosille 2008-10 valittu merkki?

78. Minkä nimensä osalta saksalaismerkin urheiluautomalliin kytkeytyvän epäitsenäisen alueen ainoa mitalisti ulkoratayleisurheilun arvokisoista on Cydonie Mothersill, joka nousi vuoden 2001 pronssimitalistiksi naisten 200 m:llä Marion Jonesin dopinghylkäyksen myötä 2007?

79. Kun lentopallossa puhutaan ykkös-, kakkos-, kolmos-, nelos-, viitos- ja kuutospaikoista, millä näistä on pelaaja, joka aloitussyötön lähtiessä seisoo takarivissä keskimmäisenä?

80.* Kuka oli kansainvälisen painiliiton v. 2007 valitsema kaikkien aikojen paras
a) kreikkalais-roomalaisen tyylin painija
b) vapaapainija?

81. Kuka on vanhimpana talvilajin olympiakultaa voittanut urheilija?

82. Minkä urheilumuodon ensimmäinen Pohjoismaiden ulkopuolinen arvokisavoittaja on ollut sveitsiläinen Margrit Thommen (toisissa lähteissä Margit Thommen)?

83. Mikä maa toi vuoden 1988 olympiamelontoihin kansiaukkoa ympäröivin aerodynaamisin suojuksin varustettuja ~Tkuomukajakkeja~T, joiden käyttäminen kiellettiin sen perusteella, että säännöt eivät sallineet muista poikkeavia etuuksia tuottavia yksityiskohtia?

84.* a) Millä moottoripyörämerkillä australialainen Casey Stoner saavutti RR-ajon MotoGP-luokan MM-kullan 2007?
b) Mikä oli edellinen ei-japanilainen merkki, jolla oli saavutettu ratamoottoripyöräilyn 500 cm3 -/MotoGP-luokan ajajien MM-kulta?

85. Minkä urheilumuodon EM-kullan ratkaisi Venäjälle yhdysvaltalaissyntyinen Jon Robert Holden v. 2007?

86. Minä vuonna judo on viimeksi ollut poissa kesäolympialaisten ohjelmasta?

87. Mikä on nimeltään Ranskassa 1980-luvulla syntynyt liikuntamuoto, jossa pyritään etenemään kahden pisteen välinen matka mahdollisimman suoraa reittiä?

88. Mikä oli ainoa automerkki, joka osallistui Yhdysvalloissa valmistetuilla autoilla pohjoisamerikkalaiseen vakioautojen näköisillä ajokeilla käytävään NASCAR-ratasarjaan v. 2007?

89. Minkä maan jalkapallomaajoukkueesta menehtyi 18 pelaajaa lentokoneen syöksyttyä mereen v. 1993 joukkueen ollessa matkalla MM-karsintaotteluun?

90.* Kuka on
a) eniten olympiakultamitaleja urallaan voittanut olympiavalan vannoja
b) voittanut eniten olympiakultamitaleja samoissa kisoissa, joissa on vannonut osanottajavalan?

91. Minkä rotuinen koira on ollut keskeisessä osassa elokuvissa Koriskenttien koiratähti (Air Bud, USA 1997), Turre taklaa tykimmin (Air Bud: Golden Receiver, USA 1998, aihepiirinä amerikkalainen jalkapallo) ja Air Bud - futispennut (Air Bud: World Pup, USA/Kanada 2000)?

92.* Mitä
a) Melbournen olympiakisoista 1956 poissa ollutta maata edusti 100 m:n perhosuinnin tuolloinen ME-nainen Aartje Voorbij
b) Montrealin olympiakisoista 1976 poissa ollutta maata edusti kisojen jälkeen 100 m:n vapaauinnin ME:n 49,44 tehnyt Jonty Skinner?

93. Kuka on voittanut eniten joukkuemäkihypyn olympiakultamitaleja?

94. Kuka olympiavoittaja ja entinen ME-mies on Lontoolle myönnettyjen vuoden 2012 olympiakisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja?

95. Mitkä kaksi kauden 2007/08 NBA-joukkuetta ovat olleet samassa kaupungissa toimien mukana kaikki kaudet sekä NBA:n edeltäjässä Basketball Association of Americassa (1946-49) että NBA:ssa (vuodesta 1949)?

96. Kuka pyöräilijä on voittanut miesten Ranskan ympäriajossa samana vuonna sekä kokonais-, piste- että mäkipistekilpailun?

97. Minkä olympialaisten (kisapaikka ja vuosi) avajaisissa on kisatulen sytyttäjänä ollut henkilö, joka on hoitanut tehtävän ainoana alle 10-vuotiaana?

98. Mihin merkittävään saavutukseen ylsi kautta aikain ensimmäisenä naisena 6.8.1926 yhdysvaltalainen Gertrude Ederle - olympiakisojen 4x100 m:n vapaauinnin voittaja sekä 100 ja 400 m:n vapaauintien pronssimitalisti 1924?

99. a) Montako kertaa naiset käyvät ampumapaikalla ampumahiihdon 10 km:n takaa-ajokilvassa?
b) Mikä on a-kohdassa mainitun lajin ampumajärjestys, kun makuuammuntaa merkitään M- ja pystyammuntaa P-kirjaimella?

100. Mikä on useimmin tenniksen Davis Cupin toisen maailmansodan jälkeen voittanut eurooppalainen maa?
Verbal
Tuomari
 
Viestit: 2719
Liittynyt: 20.08.2007 20.03

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008

ViestiKirjoittaja rulezman » 16.06.2008 13.05

Näin äkkiseltään kuin katsoin, niin löysin vastaukset vain kysymykseen 99 lunttaamatta, melko vaikeata [smile_wacky]
When Rulezman does a pushup, he isn't lifting himself up, he's pushing the Earth down
Avatar
rulezman
Oliver Kahn
 
Viestit: 16440
Liittynyt: 02.07.2007 13.10
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008

ViestiKirjoittaja Nasty » 16.06.2008 13.18

Lähetin Verbalille kansalliset kysymykset. Aika pirun vaikeita oli kyllä ja useimpiin tulikin pelkkä viiva.
"As long as I breathe, I attack." - Bernard Hinault

"In the beginning of the year, I choose a few races that I want to win. Other than those races, I'm willing to work for others." - Bernard Hinault
Avatar
Nasty
le Patron
 
Viestit: 1632
Liittynyt: 08.02.2008 15.22

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008

ViestiKirjoittaja Verbal » 16.06.2008 18.17

Nasty on kaikki vastaukset lähettänyt, ja minä puolestani olen kaikki ne jo tarkistanut. Jos joku haluaa vielä lähetellä vastauksia, niin otan niitä mieluusti vastaan tarkistettavaksi. Huomenna voisin laittaa vastausrivin julki.
Verbal
Tuomari
 
Viestit: 2719
Liittynyt: 20.08.2007 20.03

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008

ViestiKirjoittaja Nasty » 19.06.2008 01.35

Voisitkos jo pistää vastausrivin tähän. Tuskin täältä enää kukaan vastailee.
"As long as I breathe, I attack." - Bernard Hinault

"In the beginning of the year, I choose a few races that I want to win. Other than those races, I'm willing to work for others." - Bernard Hinault
Avatar
Nasty
le Patron
 
Viestit: 1632
Liittynyt: 08.02.2008 15.22

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008

ViestiKirjoittaja Verbal » 19.06.2008 10.21

Tässä tulevat vastaukset:

KANSALLINEN OSA

1. a) Keravalla - Zeus
b) Vantaalla - Poseidon, jolle nimen antanut jumala Zeuksen veli.

2. Yrjö Salpakari (20 km:n 5:s ja paras suomalainen 1972, ennakkoon päätettyä kokoonpanoa myöhemmin kilpailtuun viestiin ei muutettu) ja Paavo Puurunen (15 km:n yhteislähtökilvan 4:s 2006, kisoissa ei muita suomalaisia ampumahiihtäjiä).

3. a) Mika Halvari - 22,09 Pirkkahallissa Tampereella 7.2.2000
b) Seppo Räty - 96,96 pian kielletyllä ei-sileäpintaisella keihäällä Punkalaitumella 2.6.1991. Barra vasca -tyylillä on heittänyt pidemmälle ainakin runoilijan täyskaima Pentti Saarikoski mutta ilmeisesti vain näytöksissä tai vastaavissa.

4.* a) Vjatsheslav Platonov - miesten lentopallossa Neuvostoliiton kultajoukkueen ykkösvalmentaja 1980 ja Suomen maajoukkueessa samassa tehtävässä 1992-95
b) Mauro Berruto - miesten lentopallossa Italian hopeajoukkueen kakkosvalmentaja 2004 ja Suomen maajoukkueen ykkösvalmentaja vuodesta 2005.

5. Oscar Swahn - hirviammunnan kertalaukauksilla 1908. Aiemmin Ruotsin ja Tanskan yhteinen joukkue oli voittanut köydenvedon 1900 sekä yleisurheilijat Eric Lemming (keihäs) ja Hjalmar Mellander (5-ottelu) välikisakultaa 1906.

6. Kalevi Heinilä.

7. Oskari Saari - F1-autoilun selostaja MTV3-kanavalla vuodesta 2004 sekä Salibandy - opas junioritasolta huipulle - harjoittelu, säännöt ja taktiikka -kirjan (1995) tekijä, isä Mauno Saari kirjat mm. Lasse Virénistä sekä Marja-Liisa ja Harri Kirvesniemestä.

8. Ernst Linderiä, joka oli johtanut valkoisten puolella taistelleita ruotsalaisia vapaaehtoisia ja ylsi kouluratsastuksen olympiavoittajaksi 1924.

9. Poika ja ilves - pääosassa ollut Konsta Hietanen FC Lahden liigapelaaja vuodesta 2006.

10. Volmari Iso-Hollo - 3000 m:n estejuoksun kullan 1932, jolloin alkuerä uran toinen ja finaali uran kolmas estekilpa.

11. a) Merja Rytkönen - Toulouse FC:tä ammattilaisena 1952-60 edustaneen Aulis Rytkösen tytär, pelannut 6 maaottelua 1976-78
b) Niklas Hagman - Landshutin junioreissa isänsä Matin pelatessa saman seuran edustusjoukkueessa.

12.* a) Tapio Korjuksen - keihäänheittovoittajan 1988
b) Esko Rechardtin - Finnjolla-luokan purjehdusvoittajan 1980, serkku kitaristi Pekka ~TRekku~T Rechardt.

13. Voimanoston - sarjassa 82,5 kg 1971. Kehonrakennuksessa, jossa Rädystä tuli ensimmäinen pohjoismaalainen maailmanmestari (sarjassa 80 kg 1980), Räty ylsi Suomen mestariksi ensimmäisen kerran v. 1974 - lajin neljänsissä SM-kisoissa.

14. Belgia (Jonni Myyrä Antwerpenissa olympiakultaa 1920, Toivo Hyytiäinen Brysselissä EM-kultaa 1950), USA (Matti Järvinen Los Angelesissa olympiakultaa 1932, Arto Härkönen Los Angelesissa olympiakultaa 1984, Heli Rantanen Atlantassa olympiakultaa 1996), Japani (Pauli Nevala Tokiossa olympiakultaa 1964, Kimmo Kinnunen Tokiossa MM-kultaa 1991, Tero Pitkämäki Osakassa MM-kultaa 2007) ja Etelä-Korea (Tapio Korjus Soulissa olympiakultaa 1988). Hyväksyttävissä olisi tavallaan myös Kroatia, joka ei tosin ollut itsenäinen maa vielä Päivi Alafrantin voittaessa EM-kultaa Splitissä 1990.

15. Pesäpalloilun - koomikko-uimahyppääjän täyskaima Simo Salminen Ilmajoen Kisailijoissa 1962, ampumahiihtäjän täyskaima Juhani Suutarinen Sotkamon Jymyssä 1963 (sekä Oulun Lipossa 1971 ja 1972).

16. Poliisin ammattiin.

17. Ari Kurko - painonnoston sarjan 75 kg punnerruksen hopeamitalisti.

18. Hilkka Kuntola/Riihivuori (ennen avioitumista hiihtohopeat 1972 ja 1976, uudella nimellä 2 hopeaa 1980) sekä Marja-Liisa Hämäläinen/Kirvesniemi (ennen avioitumista hiihdossa 3 kultaa ja hopea 1984, uudella nimellä 3 pronssia 1988-94).

19. Toimi Alatalo (viestinhiihtovoittaja 1960), Mika Myllylä (30 km:n hiihdon voittaja 1998), Jonni Myyrä (keihäänheiton voittaja 1920 ja 1924), Toni Nieminen (kaksinkertainen mäkihyppyvoittaja 1992), sekä Pekka Vasala (1500 m:n juoksun voittaja 1972). Taidekilpailuvoittajista joukkoon voidaan liittää Aale Tynni, joka tosin oli runouskultaa v. 1948 voittaessaan viralliselta nimeltään Pirinen.

20. Hyvinkään Tahko, Kiteen Pallo -90, Oulun Lippo ja Sotkamon Jymy.

21. a) Clas Thunbergistä - pikaluistelussa mm. viisinkertaisesta olympiavoittajasta 1924-28, kirja julkaistu v. 1964 ruotsiksi ja suomeksi nimillä Isen var mitt liv ja Jää on sulanut
b) Mika Häkkisestä - F1-autoilun vuosien 1998-99 maailmanmestarista v. 2005 ilmestyneen kirjan Mestarin paluu.

22. Seppo Hovinen (laji keihäänheitto) ja Markku Tuokko (laji kiekonheitto).

23. Kyösti Kallio - tasavallan presidentti 1937-40, sai hiihdossa rahapalkintoja ollen virallisesti ammattilainen.

24.* a) Helsingin Elite - naisten mestari 1971, entinen Eiran Riento ja Koiton Riento, nimen taustalla Moskvitsh Elite
b) Vanajan Racing Club - Hämeenlinnan Tarmo-Volleysta irrotettu naisjoukkue, mestari 2005-08, nimen taustalla Vanajan Korppu Oy.

25. Kerran - Arsi Harjun voittaman kuulantyönnön olympiakullan kunniaksi 2000. Sekä Janne Holménin EM-maratonkullan 2002, Jukka Keskisalon EM-estejuoksukullan 2006 että Tero Pitkämäen MM-keihäskullan 2007 jälkeen on soitettu Viron kansallislaulu, jossa on sama sävel kuin Maamme-laulussa muttei säkeistön lopun toistamista; Timo Aaltonen sai vuoden 2000 EM-hallikullan kuulantyönnössä alkuperäisen voittajan jäätyä kiinni dopingista.

26. Yrjö Saarela (yli 82,5 kg:n sarjan olympiakullan 1912), Adolf Lindfors (yli 82,5 kg:n sarjan olympiakullan 1920) ja Jussi Salila (yli 82,5 kg:n sarjan MM-kullan 1921) - jokainen Ahokkaan tavoin kreikkalais-roomalaisessa painissa.

27. Koripalloilun.

28. Yksi - Reima Virtanen, Kemin Into, sarjan 75 kg hopeamitalin 1972.

29. Marcus Grönholm - mestari 2000 ja 2002, kilpailukielto Kesoil-rallista 1992.

30. St. Paulin - Bundesliigassa sekä ennen että jälkeen Saksojen yhdistymisen pelanneen hampurilaisen seuran, Irwin Goodmanin St. Pauli ja Reeperbahn Syksyn Sävelen voittaja 1970, St. Pauli Hampurin huvittelukeskusalue.

31.* a) Pentti Salmen (TV 1:n urheilutoimituksessa 1972-91) - isä Valto 5000 m:n juoksun voittaja 1931 (lisäksi 5000 m:n kakkonen 1937 ja 1500 m:n kolmonen 1931), setä Rauni 1500 m:n juoksun voittaja 1931
b) Raimo Häyrisen (radion urheilutoimituksessa 1965-97) - isä Ensio.

32. Matti Järvinen (keihäänheitossa 1932) ja Pertti Karppinen (yksikkösoudussa 1976).

33. Pertti Karppinen - yksikkösoudun kultakilpailussa pronssin Joachim Dreifke v. 1976 ja Peter Kersten v. 1980. Muut kuin henkilökohtaiset kilpailut mukaan lukien vastaavaan ylsivät myös Jouko Lindgren ja Georg Tallberg, joiden viedessä 470-luokan purjehduspronssin 1980 otti hopean DDR:n pari Jörn Borowski ja Egbert Swensson.

34. Tommy Salon - ruotsalaisen jääkiekkovoittajan 1994.

35. Aulis Rytkönen (9:nneksi 1950), Mauno Rintanen (9:nneksi 1953) ja Jussi Jääskeläinen (10:nneksi 2007).

36. HIFK - siis Helsingfors IFK, kaudella 2000/01.

37. Keilailun - Furu henkilökohtaisessa ja Tuomi parikilpailussa. Furu on vanhimpana miesten henkilökohtaisen SM-kullan saavuttanut keilaaja ja Tuomi omistanee vastaavan ennätyksen joukkuekilpailutkin huomioon ottaen.

38. Espoo - miekkailua, Espoosta kauppala v. 1963 ja kaupunki v. 1972. Kilpailutapahtumia isännöineet kaupungit Helsingin ohella olivat Hämeenlinna (nykyaikainen 5-ottelu - lisäksi virallisen olympiaohjelman ulkopuolisia maahockeyn lohdutussarjan otteluja) sekä Kotka, Lahti, Tampere ja Turku (jalkapallon alkuotteluja).

39. Jousiammunnan - tarkka laji taljajousiammunta.

40. Martti J. Karvonen - v. 1988, toiminut mm. Suomen talviolympiajoukkueen lääkärinä 1960 ja 1964 sekä Suomen Urheilulääkäriyhdistyksen puheenjohtajana 1958-61.

41.* a) Unionin - miesten käsipallossa 9 SM-hallikultaa 1946-64 sekä ulkopelikullan v. 1960 vieneen helsinkiläisseuran, Union-asemia Suomessa 1950-luvulta 1990-luvulle
b) ABC-Teamin - maahockeyssa 13 naisten kultaa 1987-99 ja miesten kullan v. 2006 saavuttaneen helsinkiläisseuran, ABC-liikenneasemaketju rakennettu 2000-luvulla.

42. Sulkapalloilun - 1999-2001.

43. Jääpalloilun.

44. Shakin - 16-kertainen Suomen mestari 1957-86, menettänyt vasemman jalkansa polvesta alaspäin astuttuaan miinaan marjametsällä 1942.

45.* a) Sami Kapanen - ainoa SM-mitali hopea KalPassa 1991
b) Mika Nieminen (SM-mitalit 0+2+2) ja Marko Palo (SM-mitalit 0+1+4).

46. Kaksi - Riitta Salin 400 m 50,14 Rooman EM-finaalissa 1974 sekä Tiina Lillak keihästä 72,40 Helsingissä 1982 ja 74,76 Tampereella 1983.

47. Hannu Manninen - sprinttihiihdossa 2002, joukkuemäessä 1999 (Ounasvaaran Hiihtoseura) ja 22 kertaa yhdistetyn eri kilpailumuodoissa 1994-2008.

48. Kauko Käyhkö - olympiakisojen 4x200 m:n vapaauinnissa 5:nneksi 1960 sijoittuneen Karri Käyhkön setä, nimimerkki tukkisahaa tarkoittava Justeeri.

49. Martti Vainio (5000 m:n pronssin 1983, paras tulos rajojen saavuttamisaikana 13.29,20 v. 1982, B-raja 13.41,0 ja A-raja 13.26,0) sekä Tommi Evilä (pituuspronssin 2005, paras tulos rajojen saavuttamisaikana 815 v. 2004, B-raja 810 ja A-raja 825).

50. Kristian Sohlberg - N-ryhmän hopeamitaliajaja 2002, äiti Tuulikki (Tutu) Sohlberg kouluratsastuksen joukkuekilvan 6:s 1988.

51. Valeri Popovitsh, Haka - 5:sti 1995-2007.

52.* a) Ringeten - Pohjola teki loppuottelun päättäneen 5-4-jatkoaikamaalin Kanadaa vastaan
b) uppopalloilun - Suomalainen teki ainoan maalin finaalissa Ruotsia vastaan.

53. Sami Aalto - 2001-07.

54.* a) Asko Laukka (alkuaan Alléen) - sihteeri 1971-76.
b) Jalo Grönlund - 12-kertainen kultamitalisti 1957-71.

55. SDP ja SKP - siis Suomen Sosialidemokraattinen Puolue ja Suomen Kommunistinen Puolue, joiden sopimus johti TUK:n lakkauttamiseen 1979. SKDL:n eli Suomen Kansan Demokraattisen Liiton tarjoaminen SKP:n sijasta tuo 0,25 pistettä.

56. Olli Koivusalo - 3000 m:n juoksun hallipronssimitalisti 1992, jolloin Kalevan kisojen 5000 m:n 6:s; päätoimittaja vuodesta 2007.

57.* a) Lennart Hannelius (pistooliammunnan kaksintaistelun pronssimitalisti 1924; vaimo vuosina 1940-50 eli Lennart Hanneliuksen kuolemaan asti Irma Streng, Miss Suomi 1936) ja Jari Kurri (jääkiekon pronssimitalisti 1998; vaimo vuodesta 2004 Vanessa Forsman, Miss Suomi 1999).
b) Pertti Purhonen - nyrkkeilyn 67 kg:n sarjan pronssimitalisti 1964; vaimo vuosina 1970-74 Teija Sopanen, Suomen Neito 1953.

58. a) Hanna-Mari Sarlin.
b) Marianne Ihalainen ja Riikka Välilä (o.s. Nieminen).

59.* a) Squashin - Palloa päin seiniä! -kirjan toinen tekijä tilastoista vastannut Poku Salo, epäviralliseen olympiajääpalloon 1952 osallistuneen Sakari Salon poika
b) miekkailun - kalpamiekkailun ensimmäisen Suomen mestaruuden 1929 vienyt Bo von Willebrand ohjasi Aeron liikennekonetta, jonka Neuvostoliiton sukellusvene ampui alas Helsinki-Tallinna-välillä 14.6.1940; kirjan nimi Kalevan kuolemanlento.

60. Veikko Huovisen.

KANSAINVÄLINEN OSA

61.* a) Brasilia - jäi hopealle isäntämaana 1950
b) (Länsi-)Saksa - Sveitsissä 1954.

62. Méxicon kisat 1968.

63. Kriketin.

64. Puolassa - tarkka paikka Szczyrk; alppihiihtokisat Ranskaan 1998, pohjoismaisista lajeista mäki ja yhdistetty niinikään Puolassa sijaitsevaan Zakopaneen sekä maastohiihto Italiaan 2008.

65. 2, 1, 3 - arvot 5,8 metriä, 7,32 metriä ja 8,63 metriä. Nyrkkeilykehän enimmäiskoko on 6,1x6,1 metriä, ja Pythagoraan lauseen avulla voi laskea, että halkaisija2 = 6,12+6,12 eli 74,42. Tämän luvun neliöjuuren voi ilman laskintakin päätellä olevan noin 8,5.

66. Carl Lewis Hamiltonin (Englanti) - nimen taustalla tiettävästi se, että isä uskoi pojastaan tulevan nopea.

67. Michael Chang, USA - 17 vuoden 109 päivän iässä Ranskan avoimen mestaruuden 1989.

68.* a) Tampa - Tampa Bay Lightning voiton 2004
b) Edmonton - Edmonton Oilers 5 voittoa 1984-90.

69. Hapenottokykyä - nimen taustalla ruotsalainen tutkija Per-Olof Åstrand.

70. Toyota - japanilainen automerkki.

71. Annemarie Moser-Pröll (o.s. Pröll), Itävalta - 6:sti, 1971-75 ja 1979.

72. Suomi - asukasluku n. 5,3 miljoonaa. Vuoden 1990 jälkeen itsenäistyneistä ja ilman MM- tai EM-edustusta olevista UEFAn jäsenmaista asukasluvultaan suurempia ovat Valko-Venäjä (n. 10 miljoonaa), Slovakia (n. 5,5 miljoonaa) sekä maantieteellisesti Aasiaan kuuluvat Kazakstan (n. 16 miljoonaa) ja Azerbaidzhan (n. 8,5 miljoonaa).

73. Nobelin rauhanpalkinnon - Pearson aktiivisesti Suezin kriisin ratkaisemiseksi toiminut Kanadan ulkoministeri 1948-57 ja pääministeri 1963-68, nimikkopalkinto Lester B. Pearson Award. Nobel-palkinto tai muun alan kuin rauhan Nobel-palkinto tuo 0,5 pistettä. Pelkkä Nobel-palkinto ei riitä pisteeseen, koska muut Nobel-palkinnot kuin rauhanpalkinto jaettiin myös 1955 ja 1956.

74. a) Etelä-Afrikka
b) taitoluistelu - v. 1960 naisten kilvassa Marion Sage 23:s ja Patricia Eastwood 25:s eli toiseksi viimeinen, pariluistelussa Gwyn Jones ja Marcelle Matthews 13:nsia eli viimeisiä. Pelkkä luistelu antaa 0,25 pistettä mutta pikaluistelu 0 pistettä.

75. Werner Günthör, Sveitsi (kulta 1986) ja Marianne Werner, Länsi-Saksa (kulta 1958).

76. Andrés Escobarin - MM-jalkapallossa 1994 oman maalin tehneen kolumbialaisen, murha kisojen aikana.

77.* a) BF Goodrich
b) Pirelli.

78. Caymansaarten - Isolle-Britannialle kuuluvan Karibianmerellä sijaitsevan saariryhmän, Cayman Uudessakaupungissa valmistettava Porschen malli.

79. Kuutospaikalla. Paikat kertovat järjestyksen, jossa pelaajat antavat aloitussyötön; ykköspaikalla on aloitussyöttäjän paikalla seisova, kakkospaikalla tämän edessä seisova, kolmospaikalla edessä keskellä seisova jne.

80.* a) Aleksandr Karelin, Venäjä
b) Buvaisar Saltijev, Venäjä.

81. Russ Howard, Kanada - 50 vuoden 5 päivän ikäisenä curlingissa 2006.

82. Suunnistuksen - naisten yksilökilvan voittaja kotimaassaan pidetyissä EM-kisoissa Le Brassus~Rssa 1964.

83. Uusi-Seelanti.

84.* a) Ducatilla - merkin kotimaa Italia.
b) MV Agusta - italialaismerkki, jolla britti Phil Read ajoi kullan 1974.

85. Koripalloilun - tekemällä 60-59-voittokorin finaalissa Espanjaa vastaan.

86. V. 1968 - judossa kilpailtu olympialaisissa Tokiossa 1964 ja uudelleen vuodesta 1972.

87. Parkour.

88. Toyota - historian ensimmäinen koko NASCAR-sarjaan osallistunut ei-amerikkalainen merkki, mukana Camry-mallilla. Vastustajamerkeistä Fordin autot oli valmistettu Meksikossa, Chevroletin ja Dodgen autot Kanadassa.

89. Sambian - onnettomuus Gabonissa matkalla Senegal-otteluun, joukkueen Euroopassa pelanneet jäsenet eivät koneessa.

90.* a) Nikolai Andrianov, NL - 7 voimistelukultaa 1972-80, vannoja Moskovassa 1980
b) Eric Heiden, USA - 5 pikaluistelukultaa Lake Placidissä 1980.

91. Kultainen noutaja.

92.* a) Hollantia - jäi pois Melbournesta vastalauseena Neuvostoliiton sotavoimien toteuttamalle Unkarin kansannousun tukahduttamiselle
b) Etelä-Afrikkaa, joka ei rotuerottelupolitiikkansa takia saanut osallistua olympiakisoihin 1964-88.

93. Ari-Pekka Nikkola - 2 kultaa, vuosina 1988 ja 1992.

94. Sebastian Coe - 1500 m:n juoksun olympiavoittaja 1980 ja 1984, keskimatkoilla 9 virallista ME:tä 1979-82.

95. Boston Celtics ja New York Knicks (Knickerbockers). Alkuperäisiä joukkueita on myös Golden State Warriors, joka oli alkujaan Philadelphia Warriors ja sittemmin San Francisco Warriors.

96. Eddy Merckx, Belgia - 1969, jolloin voittamassa myös joukkuekilpaa.

97. Albertvillen kisojen 1992 - 8- tai 9-vuotias Francois-Cyrille Grange, joka sytytti tulen Michel Platinin kanssa.

98. Uintiin Englannin kanaalin yli.

99. a) Neljä.
b) MMPP.

100. Ruotsi - 7:sti 1975-98.
Verbal
Tuomari
 
Viestit: 2719
Liittynyt: 20.08.2007 20.03

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008

ViestiKirjoittaja r2-d2 » 30.11.2008 21.22

Selailin noita kysymyksiä siihen saakka, kunnes löysin sellaisen johon tiesin vastauksen. 9. kysymys oli se johon tiesin, pelaahan kyseinen pelaaja FC-Lahdessa 8-)
Pelicans - FC Barcelona - FC Lahti
Kuningas + Huuhkajat
Avatar
r2-d2
Elävä legenda
 
Viestit: 847
Liittynyt: 29.07.2007 16.50
Paikkakunta: lahti

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008-09

ViestiKirjoittaja Verbal » 02.10.2009 20.34

Tässä pähkäiltäväksi Urheilutiedon SM-kilpailujen sata kysymystä vuodelta 2009. Kysymykset ovat varmasti kaikille melkoisen vaativia, ja vaativat melko laajaa tietämystä lajista kuin lajista. Kaikkiin kysymyksiin löytyvät netistä vastaukset, mutta kukapa nyt haluaisi pilata oman urheilutietämyksen mittausta lunttaamalla! Mitään varsinaista kilpailua en tästä foorumille tee, joten jokainen itse valitkoon miten näitä kysymyksiä lähtee selvittämään. Voin jälleen toimia vastauksien tarkistajina, jos joku haluaa kokonaisia vastausrivejä laittaa joko suoraan palstalle tai yksityisviestein.

Ohjeet:
Kunkin kysymyksen maksimipistemäärä on 1. Jos kysymys sisältää kohdat a-b tai siinä tiedustellaan esim. kahta henkilöä, kumpikin osa antaa 0,5 pistettä; neljää henkilöä tms. vaativissa tehtävissä arvo on 0,25.
Vastaukseen ei saa sisällyttää kysymyksessä mainittua oikeaa määrää enempää nimiä tai vastaavia! Miinuspisteitä ei missään kohdassa jaeta. Ellei toisin mainita, kysymykset koskevat yleistä sarjaa (siis miehiä ja/tai naisia) ja olympiakisoilla tarkoitetaan varsinaisia olympiakisoja (ei esim. työläisolympialaisia) mukaan lukien välikisat 1906. Arvokisat merkitsevät olympia-, MM- ja EM-kilpailuja.
Henkilöiden nimissä vaaditaan sekä etu- että sukunimi, ellei toisin mainita. Nimien kirjoitusasuissa ei olla pikkutarkkoja. Jos etunimi puuttuu tai on väärä, vastauksesta saa puolet vähemmän pisteitä kuin täysin oikeasta vastauksesta. Neljää henkilöä kysyttäessä etunimivirhe tai -puute pudottaa kuitenkin tuloksen 0,25 pisteestä nollaan.
Tähdellä (*) varustetuissa tehtävissä ei saa taktikoida tarjoamalla samaa vastausta useampaan kuin yhteen alakohtaan!


KANSALLISEN OSAN KYSYMYKSET

1. a) Montako kertaa jääkiekon miesten MM-kisat on pelattu Suomessa?
b) Mikä on ollut näissä kisoissa Suomen paras sijoitus?

2. Kenen suomalaisen olympiavoittajan nimikirjaimina on ollut EU-parlamentin jäsenen lyhenteenä tunnettu yhdistelmä MEP?

3. Missä kahdessa maassa Suomen lisäksi on pelattu naisten superpesiksen otteluita?

4. Kuka on lahjoittanut SM-mäkihypyn parhaalle seuralle vuodesta 1997 jaetun Jokkeri-kiertopalkinnon?

5. Mitä suomalaiselle urheilulle merkittävää tapahtui Nairobissa 14.4.2002?

6. Ketkä kaksi suomalaista ovat sijoittuneet kuudenneksi olympialaisten maantiepyöräilyn yksilökilpailuissa?

7. Kuka suomalaisajaja Mika Häkkisen (McLaren 1998) sekä Kimi Räikkösen (Ferrari 2007 ja 2008) lisäksi on ollut voittamassa Formula 1 -autoilun merkkimestaruutta?

8. Keiden kahden suomalaisen olympiamitalistin alkuperäinen sukunimi on ollut Borg?

9. Minkä laji(ryhmä)n nuorten EM-kisoista v. 1975 Suomen joukkue palasi kotiin Markku Vuopalaan liittyneestä syystä jo ennen kilpailujen päättymistä?

10. Mikä maa voitti Unkarin kotonaan 71 ja vieraissa 50 vuoden 1998 MM-jalkapallon jatkokarsintaotteluissa, joihin Suomi olisi päässyt, ellei Unkari olisi yltänyt 11-tulokseen Helsingissä 11.10.1997 yliaikamaalilla, joka syntyi viiden suomalaisen koskettua palloon viimeisen unkarilaisen jälkeen?

11. a) Ketkä kaksi suomalaista ovat tehneet yleisurheilun virallisen ME:n Suomessa järjestetyissä juhannuskilpailuissa?
b) Kuka ulkomaalainen on tehnyt yleisurheilun virallisen ME:n Suomessa järjestetyissä juhannuskilpailuissa?

12. Minkä
a) lajin on voittanut Kalevan kisoissa Alberto von Hellens ainoa von-alkuisen sukunimen omistanut Kalevan kisojen mestari
b) urheilumuodon ainoa von-alkuisen nimen omistanut henkilökohtaisen kilpailun Suomen mestari on Arvid von Plato?

13. Missä Pekingin olympialaisiin liittyneessä tehtävässä olivat kesällä 2008 Anne Karvinen-Poutanen, Jukka Pessala ja Ville Turkka?

14. Minkä urheilumuodon saavutuksilla valittiin Suomen Työväen Urheiluliiton vuoden 2008 parhaaksi urheilijaksi Virpi Kehänen?

15. * Kuka myöhemmin SM-liigassa valmentajana toiminut jääkiekkomies oli
a) vastustajan maalivahtina 14.10.1979, kun Wayne Gretzky teki NHL-uransa ensimmäisen maalin
b) laitahyökkääjänä Mario Lemieuxn ensimmäisessä NHL-ketjussa Pittsburgh Penguinsissa 1984-86?

16. Ketä suomalaisurheilijaa kiittivät v. 2008 ilmestyneiden albumiensa kansivihkosissa sekä Guns N Roses -yhtye että laulajatar Laura Pausini?

17. Kuka suomalainen naisten hiihdon maailmanmestari ei ole osallistunut olympialaisiin?

18. Kuka suomalainen jääkiekkoilun olympia- ja MM-mitalimaalivahti on pitänyt tapanaan ottaa vastaan otteluissa jäätä pitkin liukuvan vesipullon ensimmäisen hyvän torjuntansa jälkeen?

19. Kuka teki Suomelle voiton tuoneen jatkoaikamaalin Ruotsia vastaan maamme voittaessa toistaiseksi ainoan miesten MM-kultansa
a) jääpallossa
b) salibandyssä?

20. Kuka Pekingin olympialaisissa Suomea edustaneista ulkomailla syntyneistä urheilijoista on syntynyt
a) lähimpänä Suomea
b) kauimpana Suomesta?

21. * Kuka on kirjoittanut v. 2008 ilmestyneen romaanin, jonka keskeisiä henkilöitä on
a) formula-ajaja Roni Airas
b) keskimatkanjuoksija Toni Väärä?

22. Mikä
a) miesten koripalloilun SM-kultaseura oli saanut nimensä tuotemerkistä, jonka alla myytiin kosmetiikkaa ja kondomeja
b) naisten jalkapalloilun SM-kultaseura oli saanut nimensä kosmetiikkaliikeketjusta?

23. Minkä lajin voitti 17-vuotiaiden yleisurheilun SuomiRuotsi-maaottelussa v. 2008 Katja Kantanen estejuoksun olympiapronssia Münchenissä 1972 ottaneen Tapio Kantasen tytär?

24. Montako erotuomarin suorittamaa aloitusheittoa nähdään nykyisin SM-tason koripallo-ottelussa, jossa ei tarvita jatkoaikaa?

25. Minkä liikuntaan liittyvän tuotteen kehitti professori Seppo Säynäjäkangas vammaishiihtäjä Pertti Sankilammen ideasta?

26. Ketkä kaksi rallikartanlukijoina EM-osakilpailutasollakin toiminutta miestä esiintyivät tavalla tai toisella Sampo Pankin v. 2008 julkaisemissa kuvallisissa maksukorteissa?

27. Mikä on nimeltään amerikkalaisen jalkapalloilun naisille ja tytöille tarkoitettu muunnos, jonka virallisesta SM-kullasta naiset pelasivat ensimmäisen kerran 1990-luvulla?

28. Kenen v. 1928 jäsenyydestään erottamansa urheilijan nimikkokilpailua Työväen Urheiluliitto (nykyisin Suomen Työväen Urheiluliitto) on ollut järjestämässä vuodesta 1982?

29. Mikä palloilu: Gerda Alfthan toi sitä Suomeen 1920-luvun alussa, mutta pelin juurrutti Suomeen pastori (sittemmin rovasti) Helmer Virkkunen vuodesta 1927 alkaen?

30. Minkä urheilun ainoa dopingista kärynnyt suomalainen on kannabiksesta kuuden kuukauden toimintakiellon v. 2005 saanut Tommi Ahola?

31. Minkä
a) "haamurajan" Outi Siimes Kokoomuksen kansanedustaja 199699 rikkoi kautta aikain ensimmäisenä suomalaisnaisena Espoossa joulukuun alussa 2007
b) urheilumuodon maaottelumies oli Feliks E. Siimes Outi Siimeksen isoisä sekä tekniikan tohtori ja VTT:n professori 194468?

32. Minkä urheilumuodon tai -lajin
a) vuoden parhaaksi suomalaiseksi on Urheilutoimittajien Liiton valinnoissa nimetty Laura Wood
b) suomalainen kilpailija on ollut Tiger Wood?

33. Ketkä kaksi jossain vaiheessa urheilu-uraansa Esbo IF:ää edustanutta naista ovat olympiavoittajia?

34. Mikä sana on sekä Veikkausliigan maalikuninkuuden voittaneen jalkapalloilijan sukunimi että genetiivimuodossa kotikentän nimen erisnimiosana
a) samassa liigassa pelanneella seuralla
b) miesten pesäpalloilun moninkertaisen SM-kultaseuralla?
Siis jos Nikkilän kentällä Sipoossa olisi pelattu Veikkausliigaa ja maalikuninkaisiin kuuluisi Antti Nikkilä, a-kohdan vastaukseksi kelpaisi Nikkilä.

35. Ketkä ovat ne neljä suomalaista avioparia, joissa vaimo on osallistunut samoihin kesäolympiakisoihin kuin aviomiehensä? Pareista riittävät sukunimet ja urheilijoina saavutettujen edustusten pitää olla avioliiton solmimisen jälkeiseltä ajalta.

36. * Minkä merkittävän yhtiön
a) toimitusjohtaja on Kari Järvinen 17-vuotiaiden MM-kultajääpalloilija vuodelta 1979
b) varatoimitusjohtaja on Ari Kaperi 18-vuotiaiden EM-kultajääkiekkoilija vuodelta 1978?

37. Kuka kansainvälisesti tunnettu henkilö oli näkyvässä ja/tai kuuluvassa roolissa sekä Keke Rosbergille F1:sten MM-kullan ratkaisseen Las Vegasin Grand Prixn palkintoseremonioissa 1982 että Martti Ahtisaaren saamaan Nobelin rauhanpalkintoon liittyneissä juhlissa 2008?

38. Kuka suomalainen olympiapikaluistelija on Urheilutoimittajain Kerhoon kuuluneen ja talvisodassa kaatuneen elokuvaohjaajan veljenpoika sekä ollut MM-kisoissa 14:s samana päivänä, jona siskonsa sijoittui Miss Suomi -kilvan viidenneksi?

39. Kenen sittemmin olympiakisoihin osallistuneen suomalaisen päälle kaatui talvisodassa Uudellakirkolla 1.12.1939 taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan poika Jorma, joka neuvostosotilaan luodista kuollessaan pelasti urheilijan hengen ja oli talvisodan ensimmäisiä kaatuneita upseereja?

40. Kuka oli viimeisin 5000 tai 10 000 metrin olympiamitalille juossut suomalainen ennen Lasse Virénin voittoja 1972?

41. Kenen suomalaisen olympiavoittajan näkyvin sponsori voittovuotena on ollut yritys, jonka nimi oli sama kuin Suomea Eurovision laulukilpailuissa v. 2008 edustaneen yhtyeen?

42. Minkä suomalaisen lajiliiton päävalmentaja on Pekka Koskela?

43. Kuka MM-mitalisti oli Mestari Apinan äänenä Kung Fu Panda -animaatioelokuvan suomenkielisessä versiossa 2008?

44. Kuinka moni SDP:n kansanedustajiksi Suomessa kohonneiden urheilijoiden saavuttamista kuudesta olympiamitalista on tullut TUL:n seuraa edustaen?

45. Mitä liittoa johti 197174 Inkeri Soininen ensimmäinen naispuheenjohtaja muussa SVUL:n alaisessa erikoisliitossa kuin Suomen Naisten Liikuntakasvatusliitossa (entisessä Suomen Naisten Voimisteluliitossa)?

46. Minkä urheilumuodon SM-kilpailussa Paulus, Teemu ja Samuel Tokola saavuttivat v. 2008 sijat 13 sekä isänsä Pekan kanssa joukkuekultaa?

47. a) Missä kaupungissa ja milloin ulkoratayleisurheilun täyden ohjelman arvokisoissa suomalaisia naiskilpailijoita on ollut vain kaksi ja näiden sukunimet eronneet toisistaan ainoastaan yhdellä kirjaimella?
b) Ketkä olivat urheilijat?

48. Ketkä suomalaiset isä ja poika, joista riittää sukunimi, ovat saaneet nimensä jääkiekkopokaali Stanley Cupiin?

49. * Kuka
a) suomalainen on vienyt kultaa samoissa olympialaisissa, joissa veljensä sittemmin olympiavoittajaksi yltänyt vävy oli pronssilla
b) oli kyseinen veljen vävy?

50. Kenen
a) suomalaisen maailmanmestarin elämästä kertoo v. 2008 ilmestynyt kirja, jonka nimen näkyvimpänä osana kannessa on sana Sissiluutnantti
b) urheilumme merkkimiehen vävy kirjoitti v. 1963 ilmestyneen romaanin, jonka koko nimi on Sissiluutnantti proosaa rinta- ja kurkkuäänille?

51. Kuka
a) myöhempi olympiakultamitalisti voitti Suomen ensimmäiseksi moukarinheittokilvaksi mainitun kilpailun Helsingin Kaisaniemessä 1902
b) on sekä voittanut olympiakultaa, edustanut Suomea PM-paineissa että tehnyt jalkapallon pituuspotkun SE:n?

52. Ketkä ovat ainoat olympialaisiin urheilijoina osallistuneet suomalaiset siskokset? Urheilijoista riittää sukunimi.

53. * Kuka Matti Vanhasen kakkoshallituksen entinen tai nykyinen ministeri on ollut Suomen Liikunnan ja Urheilun varapuheenjohtajana sekä
a) Timo Laitisen vastaehdokas, kun Laitinen valittiin puheenjohtajaksi marraskuussa 2003
b) SLU:n puheenjohtajaehdokas v. 2003 luopuen ehdokkuudesta ennen äänestystä?
Jos a-kohdan oikea vastaus on b-kohdassa tai päin vastoin, vastaus antaa 0,25 pistettä.

54. Mikä vuosi: Keravan Urheilijat järjesti Suomen ensimmäiseksi pyöräsuunnistuskilvaksi mainitun tapahtuman, Lahdessa käytiin hiihdon MM-kisat, voimistelun MM-kisoihin Prahassa ei osallistunut yhtään suomalaista?

55. * Kenen Ilta-Sanomien urheiluosaston ja/tai Veikkaajan vakituisen kirjoittajan
a) isä on ollut Suomea Euroviisuissa edustaneen laulun säveltäjä
b) äiti on laulaja Brita Koivunen?

56. Mikä lempinimi yhdistää Mauri Leppästä keihästä 73,10 vuonna 1976 heittänyttä lentopallon viisinkertaista arvokisaedustajaa vuosilta 197783 ja Seppo Uusi-Oukaria SM-pesäpallon lyöjäkuningasta vuosilta 197176?

57. Minkä kansainvälistäkin huomiota saaneen 1990-luvun uutistapahtuman alkuvaiheeseen liittyi merkittävällä tavalla pienoiskiväärin pystyasennon Suomen mestariksi 1985 ampunut Ilkka Kärppälä ja myöhempiin vaiheisiin pistooliammunnan olympiaedustajaksi 2008 yltänyt Kai Jahnsson?

58. Mihin kahteen kesäolympiaohjelmassa v. 2008 olleeseen yksilöurheilumuotoon ei ole osallistunut olympiatasolla vielä yhtään suomalaisurheilijaa?

59. Mitkä kaksi nimeä ovat sekä suomalaisen olympiaurheilijan virallisia sukunimiä että kuninkuusraveissa kokonaiskilvan voittaneiden hevosten nimiä?

60. Ketkä muodostivat 4x400 m:n seurajoukkueiden Suomen ennätyksen 3.21,2 vuonna 1930 juosseen Helsingfors IFK:n joukkueen yhä ainoan sellaisen viralliselle viestinjuoksujen seura-SE-listalle päässeen joukkueen, jonka jokainen jäsen on osallistunut ulkoratojen täyden ohjelman arvokisoihin?

KANSAINVÄLISEN OSAN KYSYMYKSET

Säännöt ovat samat kuin kansallisessa osassa.

61. Mikä Bundesliigan ylimmällä portaalla pelaava jalkapalloseura on saanut nimensä Saksan kansallissankarista, joka tuhosi roomalaisten armeijan Teutoburgin metsän taistelussa 9 jKr?

62. Minkä urheilumuodon ainoa Euroopan ulkopuolista maata edustaen arvokisamitalistiksi yltänyt mies on äitinsä puolelta suomalaista sukujuurta oleva Lawrence-nimisessä paikassa Kanadassa syntynyt yhdysvaltalainen Josh Thompson?

63. Minkä maan nykyinen pääministeri oli skeet-ammunnassa jaetulla 41. sijalla olympiakisoissa 1976?

64. Minkä urheilumuodon historiaan liittyi merkittävällä tavalla yhdysvaltalainen Olin Stephens, joka kuoli 100-vuotiaana 2008?

65. Kuka yleisurheilun olympiavoittaja on syntynyt Venäjän ja Georgian välille riitoja aiheuttamassa olleen Abhasian alueen pääkaupungissa Suhumissa 3.10.1945?

66. Missä urheilumuodossa Euroopan kansallisten lajiliittojen järjestö vaihtoi 1980-luvulla nimensä, joka oli johtanut samaan lyhenteeseen kuin Espanjan baskialueen itsenäisyyttä myös väkivaltaisesti ajaneella järjestöllä?

67. Minkä maan oman joukkueen ainoan talviolympiamitalin on saavuttanut Lina Terjazova, joka sai naisten freestylehiihdon hypyn 1994 voitettuaan tietää äitinsä kuolleen muutamaa viikkoa aiemmin työtapaturman seurauksena?

68. Kuka 2000-luvun arvokisakultahiihtäjä on maansa mestari myös koiravaljakkohiihdosta, duathlonista, talvitriathlonista ja juoksusta?

69. Mikä tuolloin vain noin 350 000 asukkaan afrikkalainen valtio voitti miesten kilpailun ensimmäisessä maratonjuoksun maailmancupissa?

70. Missä maassa on kehitetty itsepuolustuslaji krav maga?

71. Monellako itsenäisellä valtiolla on enemmän Formula 1 -autoilun maailmanmestaruuden voittaneita ajajia kuin Suomella?

72. Mikä seura on voittanut eniten Englannin miesten jalkapalloliigan ylimmän sarjan mestaruuksia?

73. Minkä maan prinsessa osallistui taekwondoon olympiakisoissa 2008?

74. Minkä moottoripyörämerkin ainoat MM-kullat RR- eli aiemmassa TT-ajossa on saavuttanut italialainen Walter Villa 250 cm3:n luokassa 197476 ja 350 cm3:n luokassa 1976?

75. Mikä oli ensimmäinen sellainen jalkapallon miesten MM-kullan ratkaisseen ottelun isännöinyt kaupunki, joka ei tuolloin ollut maansa pääkaupunki eikä pääkaupungin esikaupunki?

76. * Minkä jääkiekkoliiga NHL:ssä pelaavan joukkueen kotihallin sijaintikaupunki on
a) East Rutherford
b) Raleigh?

77. * Mikä automerkki on voittanut Le Mansin 24 tunnin kilvan
a) dieselmoottoriautolla
b) wankel- eli kiertomäntämoottoriautolla?

78. Mikä oli ensimmäisen suunnistuksen MM-kultamitalisteiksi yltäneen avioparin sukunimi?

79. Mikä on nykyiseltä nimeltään NBA-joukkue, joka pelasi liigassa Seattle SuperSonics -nimisenä kauden 2007/08 loppuun?

80. Minkä perinteisen ulkoilmaurheilun sisällä kilpailtavan muodon isiä ovat yhdysvaltalaiset veljekset Peter ja Dick Dreissigacker?

81. Missä maassa pidettiin Kansainvälisen hihtoliiton FIS:n kongressi toukokuussa 2008?

82. Ketkä veli ja tämän sisar, joista riittää sukunimi, ovat voittaneet perinteisen alppihiihdon maailmancupin kokonaiskilvan? Esimerkiksi freestylehiihtoa ja nopeuslaskua ei siis oteta huomioon.

83. Mikä urheilumuoto kiellettiin Connecticutissa 1841, koska lajin ympärille oli kasaantunut mm. uhkapeliä ja rikollisuutta, mutta kielto kierrettiin muuttamalla sääntöjä?

84. * Kuka oli Pekingin olympiakisoissa eniten
a) kultamitaleja
b) mitaleja
saavuttanut naisurheilija? Jos a-kohdassa haettu urheilija on b-kohdassa tai päin vastoin, vastaus tuottaa 0,25 pistettä.

85. Kuka on ainoa ei-eurooppalainen SaksanItävallan mäkiviikon voittaja?

86. Kenen tautiin sairastuneen baseballtähden tautina tunnetaan ALS-lihasrappeumatauti, jonka ehkä tunnetuin potija on fyysikko Stephen Hawking?

87. Missä kaupungissa on pelattu miesten tenniksen Masters Cup eli Masters-turnausten finaalitapahtuma 200508?

88. Mikä on Manchester Unitedille maalein 01 jalkapalloseurojen MM-turnauksen loppuottelussa v. 2008 hävinneen joukkueen kotimaa?

89. Mikä on eniten tehopisteitä NHL:n runkosarjaurillaan keränneen veljesparin sukunimi?

90. Miksi reilu oikaiseminen oli käytännössä mahdotonta olympiakisojen maantiepyöräilyssä 1912?

91. Montako pelaajaa maalivahdin lisäksi rullakiekkojoukkueesta on samaan aikaan kentällä tilanteessa, jossa yksikään pelaaja ei ole jäähyllä?

92. Mihin
a) urheilumuotoon osallistui Alois Schloder ollessaan ensimmäinen talviolympiakisoissa dopingista rangaistu urheilija
b) lajiin osallistui Edward de Noorlander ollessaan ensimmäinen yleisurheilun arvokisoissa dopingista kärähtänyt urheilija?

93. Mikä tasoitus (handicap) annetaan golfin pelaajalle green cardin suorittamisen yhteydessä?

94. Mikä kaupunki ja minä vuonna on isännöinyt viimeisimmät sellaiset kesäolympiakisat, joissa ei ole järjestetty yhden ratakierroksen juoksua?

95. Mitä kahta joukkuetta edustaen Kahi Kahiatvili/Akakios Kakiavili on voittanut olympiakultaa painonnostossa?

96. Missä ja milloin uintilajien olympiakilpailut on järjestetty
a) ensimmäisen kerran hallissa
b) viimeksi ulkoilmassa?
Nykyaikaisen 5-ottelun ja triathlonin uintiosuuksia ei siis oteta huomioon, kuten ei myöskään avovesiuintia.

97. Kuka on voittanut eniten olympiakultamitaleja saman painimuodon täsmälleen samassa sarjassa?

98. Minkä lajin olympiavoiton ranskalainen Dominique Gardères ja italialainen Gian Giorgio Trissino ovat jakaneet tuloksella 185?

99. Millä vuosikymmenellä koripalloliiga NBA:n mestaruus on viimeksi voitettu pelkästään valkoihoisista pelaajista koostuneella joukkueella?

100. LOPPUKEVENNYS Kenen uusiseelantilaisen epäonni F1-autoilun MM-sarjassa sai yhdysvaltalaisen Mario Andrettin toteamaan, että jos ajaja ryhtyisi hautausurakoitsijaksi, ihmiset lopettaisivat kuolemisen?
Verbal
Tuomari
 
Viestit: 2719
Liittynyt: 20.08.2007 20.03

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008-09

ViestiKirjoittaja r2-d2 » 02.10.2009 21.46

Voisi tähän nyt muutamaan vastata..Tai niihin jotka luulen tietäväni.

1b) 4.
10) Jugoslavia
15 b) Glen Hanlon
16) Kimi Räikköstä
19 b) Tero Tiitu
20 b) Frantz Kruger
61) Arminia Bielefeld
72) Liverpool/ManU
89) Gretzky
Pelicans - FC Barcelona - FC Lahti
Kuningas + Huuhkajat
Avatar
r2-d2
Elävä legenda
 
Viestit: 847
Liittynyt: 29.07.2007 16.50
Paikkakunta: lahti

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008-09

ViestiKirjoittaja varis » 21.10.2021 12.40

20. Kuka Pekingin olympialaisissa Suomea edustaneista ulkomailla syntyneistä urheilijoista on syntynyt
a) lähimpänä Suomea
b) kauimpana Suomesta?

r2-d2 kirjoitti:20 b) Frantz Kruger

Väärin. Urheilumuoto oikein. https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi_kes ... sissa_2008
Avatar
varis
Elävä legenda
 
Viestit: 5374
Liittynyt: 31.07.2015 13.31

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008-09

ViestiKirjoittaja Volmari » 21.10.2021 17.13

Vanessa Vandy, s. 1989 Uudessa-Seelannissa.
Volmari
Elävä legenda
 
Viestit: 1983
Liittynyt: 21.08.2015 21.45

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008-09

ViestiKirjoittaja rulezman » 22.10.2021 11.39

Kauempaa ei sitten voikaan Suomea edustamaan enää tulla. Jos nyt Etelämantereesta ei tulevaisuudessa tule asuttavaa mannerta.
When Rulezman does a pushup, he isn't lifting himself up, he's pushing the Earth down
Avatar
rulezman
Oliver Kahn
 
Viestit: 16440
Liittynyt: 02.07.2007 13.10
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008-09

ViestiKirjoittaja varis » 02.04.2022 23.12

Tässäpä tämän vuoden koe. http://www.sci.fi/~sut/sm2022/kys.html

Pikaisessa kotitestissä tuli n. 24 pistettä, joten olisi sentään jumbosijalta vältytty. Mutta onhan tuo kärkimiesten tietämys raudan kovaa. Siellä oli useampikin Ukrainaan liittyvä kysymys, mutta olisi voitu kysyä myös (ellei jo aiemmin ole kysytty), että kuka suomalainen MM-kultamitalisti on kaatunut sodassa Ukrainassa?
Avatar
varis
Elävä legenda
 
Viestit: 5374
Liittynyt: 31.07.2015 13.31

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008-09

ViestiKirjoittaja varis » 07.04.2022 23.20

Mäkihypyn maailmanmestari Paavo Vierto liittyi suomalaiseen SS-pataljoonaan ja taisteli Saksan itärintamalla joukkojen edetessä Kaukasukselle asti.
Saksalaisten tietoon tuli syksyllä 1941, että suomalaisessa pataljoonassa on edellisen talven mäkihypyn maailmanmestari. Vierrolle tarjottiin mahdollisuus siirtyä Saksaan valmentamaan mäkimiehiä. Lentokoneen piti kuljettaa hänet Mustanmeren rannalta 10.12.1941 Saksaan Garmisch-Partenkirchenin hiihtokeskukseen.
Suomalainen pataljoona oli Ukrainassa kovissa taisteluissa, ja edellisenä iltana oli jälleen kerran lähdetty vastahyökkäykseen. Siinä Paavo Vierto kertoman mukaan kaatui vihollisen heittämän käsikranaatin räjähtäessä hänen vieressään.

https://www.suhs.fi/wp-content/uploads/ ... 3-2014.pdf
Avatar
varis
Elävä legenda
 
Viestit: 5374
Liittynyt: 31.07.2015 13.31

Re: Urheilutiedon SM-kilpailun kysymykset 2008-09

ViestiKirjoittaja varis » 01.05.2024 11.38

Uutta pähkinää. https://sut.azurewebsites.net/SM2024/kys.html

10. Kenestä suomalaisesta arvokisamitalistista sanottiin tulleen 7.5.1998 kautta aikain ensimmäinen Arabian niemimaalla samassa kilpailutapahtumassa miesten kanssa urheillut nainen ja historian ensimmäinen Qatarissa kilpaa urheillut nainen?

Kuulosti tutulta, mutta enpä tajunnut tähän yhdistää, vaikka olin vasta pari vuotta sitten lukenut.
https://web.archive.org/web/19980612223 ... 8_7_7.html

39. Kuka suomalainen on yltänyt mitalille ulkoratayleisurheilun täyden ohjelman MM-kisoissa jokaisena sellaisena vuonna, jona on kilpaillut niissä?

Tämä oli jo helpompi. Kisalippu irtosi myös tällä suorituksella
https://youtu.be/_AlPWFXroCE?si=31xsphseBwRDeQ3H
mutta...
Spoiler:
HS 24.8.1999
Keihäsmies Kimmo Kinnusen MM-kisat päättyivät jo ennen alkua. Kahdeksan vuoden takaisen maailmanmestarin selkä teki tenän jo lauantaina, mutta lopullisesti Kinnunen heitti pakon sanelemana ja Suomen joukkueen lääkäri Jussi Jouppilan opastuksesta pyyhkeen kehään vasta maanantaina.
Kinnusen tilalle saapuu varamiehenä nuori Harri Haatainen.

"Riski olisi ollut aivan liian suuri. Pahimmassa tapauksessa miestä olisi viety pyörätuolissa lopun ikää", Kinnunen totesi surumielisin kasvoin ja ääni haikeana Suomen joukkueen leirimajapaikan kupeessa Portugalin Santo Antoniossa.
"Kerran minunkin on syytä olla älykäs eikä pelkästään innokas. Sevilla jäi nyt näkemättä. Onneksi kävin siellä jo keväällä kilpailemassa", hän hymähti sarkastisesti.

Kinnusella on ilmeisesti issiaspohjainen vaiva selässään. Kipu säteilee oikeasta pakarasta alas saman jalan nilkkaan asti.

"Käveleminen on välillä samanlaista kuin Aku Ankalla. Pahinta kipu on istuessa tai maatessa. Välillä tuntuu kuin jalassa nytkyttelisi elohiiri sykäyksittäin eteenpäin", Kinnunen kertoi.
"Tämä on tapahtanut tosiasia, eikä tilanne muuksi muutu. Kun poisjääntini varmistui, maailmani ei romahtanut. Pettynein taitaa olla Leksa (keihäsvalmentaja Leo Pusa), jolla on kumpikin valmennettava sairaspedissä", Kinnunen viittasi olympiavoittaja Heli Rantaseen, jonka heittokäsi operoitiin elokuun alussa.

Kinnunen on tottunut pitkän ja menestyksekkään uransa aikana vammoihin. Hänen sairaskertomuksestaan saisi vaivatta ohkaisen lääkärikirjan.

"Tämä on uusi vaiva. Minulla on tosin lantiossani kuluma, kun heittotoistoja on mittarissa jo toista sataa tuhatta. Olisin ehkä pystynyt heittämään jotain 70-75 metriä. Siinä ei olisi ollut mitään järkeä. Oli parempi antaa paikka Haataisen Harrille", Kinnunen totesi.

Kinnunen joutui lepäämään heinäkuun olkavaivojen takia. Pakollinen paussi maksoi nelihenkisen perheen isälle noin 35000 markkaa menetettyinä startti- ja palkintorahoina.

"Tämä paukku on kalliimpi, saatanan paljon kalliimpi. Nyt meni näyttömahdollisuus, enkä voi saada urheilijapalkkaa. Siihen olisi riittänyt sijoittuminen kahdeksan sakkiin", sanoi Kinnunen, joka on ollut kahdesti MM-kisoissa ja yhtä monasti mitaleilla.

Veroton urheilijapalkka on 6 000 markkaa kuukaudessa. MM-kisojen mestari kuittaa noin 350 000 markkaa ykkössijasta, hopea tuo 175 000 ja pronssista heltiää vielä 120 000 markkaa. Mitali toisi myös yhteistyökumppaneita ja sitä kautta lisää maallista mammonaa.

Kinnunen otti tilanteen rauhallisesti ja hyväksyi kylmän tosiasian. 31-vuotias äänekoskelainen totesi, että itku ei tilanteessa olisi auttanut yhtään. Kinnunen ei vastoin raavaiden keihäsmiesten tapoja ottanut myöskään perisuomalaista lääkettä eli änkyräkänniä.

"Yhden kaljan olen juonut. Jos olisin vetänyt kunnon kännin, niin nyt olisi myös pää kipeä", Kinnunen naureskeli.

Hän jaksoi jopa hymyillä ja naurattaa jutuillaan kahta tenttaajaansa ja yhtä montaa valokuvaajaa, kun rupattelimme hotellin viereisessä puistossa. Yksi asia Kinnusta kuitenkin jurppi julmetusti: kotimatkan järkkääminen vaati paljon vaivaa ja vielä enemmän kärsivällisyyttä.

"Eka ajatukseni kun vaiva ilmeni, oli, että olemassa on pienen pieni porsaanreikä, jotta voinkin heittää. Toinen ajatus oli, että täältä on päästävä kotiin ja helvetin nopeasti." Paluumatka alkaa tänään. Kinnunen tulee Helsinkiin ja menee keskiviikkona Diakonissalaitokselle Peter Pippingskiöldin pakeille. Portugalilaisiin hän ei luota tutkimusasioissa tippaakaan.

"Näiden apinoiden en anna itseäni tutkia. Menen Pippurin (Pippingskiöld) luo. Hän tuntee minut entuudestaan läpikotoisin. Menen magneettikuvaukseen. Jussi (Jouppila) sanoi, että ensiksi koitetaan kuukauden kovaa lääkekuuria. Se on varmaa, että tämän kauden heitot on heitetty." Kinnunen on metsätyönjohtaja ja innokas metsästäjä sekä erämies. Hän aikoo jo perjantaina suunnata sorsajahtiin Donna-hauvansa kanssa.

"Tarkoitus on mennä perjantai-iltana kello 18 mukaan Limingan kakkosavaukseen, ellei naapurin vanhan mummon hautajaiset osu päälle. Kävely ja liikkuminen tekevät hyvää", totesi Kinnunen, joka sai sunnuntain vastaisena yönä tuskiltaan nukuttua vain pari tuntia.

Suomen kolmen MM-mitalin tavoite on pääasiassa keihäsmiesten ja kävelijä Valentin Konosen kontolla. Lajikavereilleen Kinnunen toivoo parasta mahdollista menestystä ja Konoseen, entiseen armeijakaveriinsa, hän luottaa kuin vuoreen.

"Kolmen vartin kommunisti kestää kuumuudessakin varmasti loppuun asti. Vallu on tarpeeksi kova ja kiva jätkä", Kinnunen vitsaili Konosen TUL-taustasta hyväntahtoisesti lämpimällä äänellä ja silmät naurusta sikkaralla.
Avatar
varis
Elävä legenda
 
Viestit: 5374
Liittynyt: 31.07.2015 13.31


Paluu Urheilu yleensä

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron