Kysy gurulta strategioista

Kaikkea vedonlyöntiin liittyvää

Valvoja: Tuomaristo

Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 15.04.2009 20.25

Ehkä hiukan liioittelua tuo otsikko, mutta tarkoitus olisi kuitenkin opastaa foorumin väkeä voittavan vedonlyönnin saloihin kun useimmat sitä kuitenkin harrastavat.

Tässä topicissa on siis tarkoitus keskustella vedonlyönnin strategioista, tulosarvailuun on eri threadit. Kysykää aiheesta mitä päähän pälkähtää, kuitenkin reunaehtojen sisällä pysyen.

Esimerkkejä hyvistä kysymyksistä:

1. Kuinka suuri on kotiedun merkitys serie a:ssa ?
2. Miten rajakertoimet arvioidaan ?

Esimerkkejä huonoista kysymyksistä:

1. Paljonko Liverpool-Chelsea päättyy tänään ?
2. Kuinka suuri on kotiedun merkitys ?

Huomatkaa tuo ero kotietu-kysymyksissä. Tuo on mm seikka joka vaihtelee paljonkin sarjasta riippuen. Pyrkikää muutenkin mahdollisimman tarkkoihin kysymyksiin. Vastailen sitä mukaan kun ehdin.
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja Nasty » 15.04.2009 20.31

Olis ehkä hyvä jos noita kyssiä koottais johonki ja sit vastaus kans ettei sitten tuu kysyttyä useempaan otteeseen samaan.

Mutta heitetään tällänen nyt:

Kuin paljon kannattaa kattoo joukkueiden edellisiä kohtaamisia kauden aikana? Esim. joukkue A voitti joukkueen B kauden ensimmäisessä kohtaamisessa 5-0, mut kuntopuntarissa Joukkue B:llä ennen toista kohtaamista on esim. 3-3-3 ja A:lla 3-0-0 ?
"As long as I breathe, I attack." - Bernard Hinault

"In the beginning of the year, I choose a few races that I want to win. Other than those races, I'm willing to work for others." - Bernard Hinault
Avatar
Nasty
le Patron
 
Viestit: 1632
Liittynyt: 08.02.2008 15.22

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 15.04.2009 21.14

Pokerin ja vedonlyönnin suurin yhtäläisyys on se että kummassakin oikea vastaus kuuluu aina . Se riippuu...

Mutta nyrkkisääntöjä on onneksi olemassa.

On hiukan vedonlyöjästä kiinni kuinka pitkältä ajalta kerää tietoa. Yleisin on lienee 10 vuotta, joskin olen kuullut puhuttavan myös 25 vuodesta. Tuohon aikajänteeseen mahtuu iso määrä keskinäisiä otteluita. Itse käytän periaatteena että mulla on oltava vähintään viiden edellisen kauden tulokset sarjoissa joista lyön vetoa.

Yksittäisen ottelun lopputulokseen voi vaikuttaa liian monta satunnaista muuttujaa että sille kannattaisi panna kovin paljon painoarvoa. Maalivahdilla huono päivä, äkillisesti kääntynyt tuulen suunta jolloin toinen joukkue on saanut pelata koko matsin myötätuuleen, koko avauskokoonpano sairaalassa ruokamyrkytyksen vuoksi jne. jne. Jokseenkin kaikki mitä pystyt kuvittelemaan on hyvin mahdollista.

Kuntopuntariakin monesti yliarvioidaan, ei sen nojalla kannata tehdä kuin 1-2 prosenttiyksikön muutos odotusarvoihin, jos niitä välttämättä haluaa miettiä itse. Edi Pecjic on osaava sälli mitä tulee odotusarvojen laskemiseen. Vihjeet sillä menee usein ketuilleen mutta todennäköisyysarviot on aina ainakin riittävän lähellä oikeaa.

Mä lasken nuo arviotkin itse, mutta olenkin ns. ääriharrastaja. Edin vinkit on ihan yhtä hyviä ja niitä lukemalla säästää turhaa vaivaa ellei välttämättä halua opetella hommaa.
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 16.04.2009 00.49

Kun nyt muistan niin valaisen yhden syyn miksi kuntopuntari on huono mittari:

Kuvitellaanpa vaikka englannin liigan matsi Arsenal-Tottenham.

Arsenal on hävinnyt 3 edellistä otteluaan, kaikki vieraskentällä. Vastassa on ollut Liverpool, Chelsea ja Manchester United.

Tottenham on pelannut 3 edellistä otteluaan kotikentällä ja voittanut ne kaikki. Vastassa on ollut Stoke, Sunderland ja Wigan.

Varmaan arvaatkin että jos tuossa katsot sokeasti kuntopuntaria saatat mennä kohtuullisen pahasti metsään.

Mikäli käytät kuntopuntaria apukeinona, kannattaa laatia oma kuntopuntari ja huomioida muutakin kuin tulokset. Joku 8-10 edellisen matsin kuntopuntari on ihan ok, mutta tärkeintä on muistaa kirjata myös vastustajat ylös. Kuntopuntarikin saattaa vääristellä tosiasioita rajustikin.
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja Verbal » 16.04.2009 12.04

Kuntopuntari kannattaa varmasti sitoa ottelun tuloksen odotusarvoon. Eli esimerkiksi selvästi heikommalle joukkueelle voisi hyvin kirjata "voiton" sen pelatessa vieraskentällä tasapelin kovaa joukkuetta vastaan. Näin syntyy paljon informatiivisempi kuntopuntari.
Verbal
Tuomari
 
Viestit: 2719
Liittynyt: 20.08.2007 20.03

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 16.04.2009 16.36

Verbal kirjoitti:Kuntopuntari kannattaa varmasti sitoa ottelun tuloksen odotusarvoon. Eli esimerkiksi selvästi heikommalle joukkueelle voisi hyvin kirjata "voiton" sen pelatessa vieraskentällä tasapelin kovaa joukkuetta vastaan. Näin syntyy paljon informatiivisempi kuntopuntari.


Juuri näin. Koska kaikilla ei oletettavasti ole hajuakaan mitä Verbal tällä lauseella tarkoittaa, esitän saman omalla tavallani.

Oletetaan vaikka futispeli A vs B. A on ennakkoon jonkun verran parempi joukkue ja pelaa kotikentällään. Sanotaan vaikka että todennäköisyysarvio on 50-30-20 ( Oikeasti ne harvemmin on tasakymmeniä ), ihan vain asian esittämiseksi yksinkertaisesti.

On siis 50% mahdollisuus että A saa 3 pistettä ja B saa nolla pistettä. Täten odotusarvo joukkueelle A on 1.5 pistettä ( puolet kolmesta ) ja joukkueelle B 0 pistettä ( puolet nollasta on nolla )

Lisäksi muut tulokset lasketaan samoin. On 30% todennäköisyys että ottelu päättyy tasan. Koska 30% yhdestä pisteestä on 0.30, lisätään tuo luku molempien odotusarvoihin.

On myös 20% todennäköisyys että joukkue B saa 3 pistettä, joka tarkoittaa että joukkue B:n odotusarvoon lisätään 0,6 pistettä ( 20% kolmesta pisteestä )

Lopuksi joka tuloksesta saadut odotusarvot lasketaan yhteen. Näin ollen joukkueen A odotusarvo ottelusta olisi 1.8 pistettä ja joukkueen B odotusarvo 0.9 pistettä.

Tämä on helpoin tapa tehdä "kotitekoinen" kuntopuntari. Huomatkaa että ottelun kokonaisodotusarvo ei tällä tavalla ole 3 pistettä missään tapauksessa. Tämä johtuu siitä ettei ottelut aina pääty jommankumman voittoon.

Mikäli tämä esimerkkiottelu päättyisi tasapeliin, olisi joukkue A "hävinnyt" 0.8 pistettä ja syöksymässä alaspäin kuntopuntarissa, kun taas joukkue B olisi "voittanut" 0.1 pistettä ja olisi lievässä nousussa.
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 16.04.2009 17.02

Sen vielä unohdin mainita että huolellinen vedonlyöjä tekee minimissään 3 kuntopuntaria. Kaikki matsit sekä oma kuntopuntari koti- ja vieraspeleistä.
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 22.04.2009 15.42

Kone sitten meni ja sanoi yhteistyösopimuksen irti.

Kysymyksiä voi kuitenkin lähetellä, vastailen kun pystyn.
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 07.05.2009 19.16

Vedonlyönnin lainalaisuuksia eri peleissä

Yleistä:

Etsi ylikertoimia. Aina kun lyöt vetoa ylikertoimella, pelaat pitkässä juoksussa voittavaa peliä.

Kunnioita putkia. Etenkin tappioputki harvoin katkeaa vieraskentällä. Jos siis sarjan x keskikastin joukkue on hävinnyt 4-5 peliä putkeen ja pelaa vieraissa sarjan peränpitäjää vastaan, tarjoaa Veikkaus usein peränpitäjälle pelikelpoista kotikerrointa.

Tarkkaile joukkueiden erikoispiirteitä. Esim jääkiekon sm-liigasta tulee mieleen 2 esimerkkiä. Tapparalla tuntuu olevan suuria vaikeuksia voittaa vieraspeli lauantaina, ja SaiPa tuntuu olevan HPK:lle paha vastus.

Mutu-tuntuma antaa yleensä oikean suunnan, mutta ei oikeaa tulosta. Ensin "arvataan" lopputulos, ja sitten säädetään vetoa todennäköisyyksien ja kertointen mukaan.

Moniveto

Monet pelaa monivedossa systeemiä maksimoidakseen mahdollisuuden osua voittavaan riviin. Ajattelutapa on virheellinen. Kun pelaat systeemiä, pienennät samalla todellisia kertoimiasi. Temppu jota vedonlyönnissä ei koskaan saa tehdä.

Mahdollisuus arvata 3-4 pelin lopputulos nappiin yhdellä rivillä on kuitenkin todella pieni. Tästä syystä moniveto on odotusarvoisesti huono pelivalinta. Harrastusmielessä sitä kuitenkin voi joskus kokeilla. Paras idea on pelata yhtä riviä, aina samaa, ottelupareista riippumatta. Esim. supermonivetoa jalkapallosta ( 4 ottelua )

1. ottelu 3-1
2. ottelu 3-1
3. ottelu 2-0
4. ottelu 1-3

Huomatkaa 3 ottelun tulos ja 4 ottelun vierasvoitto. Miksi näin ?

Siksi että useimmat harrastaja-vedonlyöjät toimii jonkunlaisen ideologian mukaan. Ottelulla 3 pudotetaan kyydistä rivit joiden tekijä on laittanut joka ottelun päättymään 3-1. Ottelulla 4 pudotetaan kyydistä rivit joiden tekijä uskoo kotivoittoihin.

Supermonariin 2 euroa kiinni ja aina sama rivi. Voitto voi tulla heti seuraavalla kerralla tai 10 vuoden sitkeän rynkytyksen jälkeen, mutta se tulee. Kun se tulee, voitto tuntuu lompakossa, kun taas tuo 2 euroa on helppo kadottaa muutenkin.

Tulosveto

Ainoa veikkauksen peli jota voi pelata pitkässä juoksussa kannattavasti.

Erona monivetoon on että tässä täytyy tietää vain yhden ottelun lopputulos. Tai oikeammin, millä kertoimella jotakin lopputulosta voi pelata. Tästä syystä on osattava laskea prosentuaaliset todennäköisyydet eri lopputuloksille, ja muunnettava ne rajakertoimiksi.

Esim. jos 1-0 kotivoiton prosentuaalinen todennäköisyys on 10%, osuu veto kerran kymmenestä. Tällöin luonnollisesti tarvitset kertoimen 10 jotta edes harkitsisit pelaamista. Jos kerroin on 9.95, häviät pitkässä juoksussa. Jos 10.05 - Voitat.

Tärkeintä kertoimien ulkopuolella tulosvedossa on muistaa periaate 1 veto/ ottelu. Jos lyöt 2 vetoa samasta pelistä, puolitat taas todelliset kertoimesi.

Väsy painaa joten vakioon ja pitkävetoon palaan myöhemmin.
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja rulezman » 08.05.2009 19.04

Chesswinnerille kiitos kovasta setistä, mutta jatketaan ihan omalla systeemillä, mututuntumalla. 8-)

Formulaa viikonloppuna, voittajavetoa jos aikoo pelata, niin kannattaa yksi varma voittaja valita ja kakkoseksi ja kolmoseksi muita pelata, taikka sitten jos oikein hyvät fiilikset on, niin kannattaakin valita yksi varma kolmonen, kertoimet voisivat nousta, jos tulisikin yllätysvoittaja.
When Rulezman does a pushup, he isn't lifting himself up, he's pushing the Earth down
Avatar
rulezman
Oliver Kahn
 
Viestit: 16307
Liittynyt: 02.07.2007 13.10
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja Crick » 08.05.2009 20.11

Hienoa tietoa kyllä chesswinnerillä on tästä asiasta, mutta oma (vähäinen) pelaamiseni perustuu myöskin intuitioon. Yleensä jos pitkävetoa satun harvoin laittamaan, niin pyrin laatimaan kovan kertoimen rivin. Yllättävän lähelle nuo välillä sitten osuu ja joskus saa jännästi "haistettua" jonkun yllätyksenkin. Mutta tosiaan todella, todella harvoin enää nykyään pelaan mitään veikkauksen pelejä.
Kiitos, Jymy! Suomen mestarit 2009!
Avatar
Crick
Elävä legenda
 
Viestit: 1358
Liittynyt: 30.08.2007 23.42
Paikkakunta: Kerava

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja Nasty » 08.05.2009 20.37

Paljos chesswinner antaa arvoa motivaatiolle? Esimerkiksi huomenna olis Fulham - Aston Villa, jossa Fulhamilla on vielä panosta, taistelee sijoituksis 7-10 ja Aston villa sen sijaan on varmistanut viidennen sijansa sarjassa, eikä voi enää noustakaan. Itse olisin pistämässä tohon 1/X.
"As long as I breathe, I attack." - Bernard Hinault

"In the beginning of the year, I choose a few races that I want to win. Other than those races, I'm willing to work for others." - Bernard Hinault
Avatar
Nasty
le Patron
 
Viestit: 1632
Liittynyt: 08.02.2008 15.22

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 08.05.2009 23.19

Nasty kirjoitti:Paljos chesswinner antaa arvoa motivaatiolle? Esimerkiksi huomenna olis Fulham - Aston Villa, jossa Fulhamilla on vielä panosta, taistelee sijoituksis 7-10 ja Aston villa sen sijaan on varmistanut viidennen sijansa sarjassa, eikä voi enää noustakaan. Itse olisin pistämässä tohon 1/X.


Motivaatiolla on mun papereissa todella, todella suuri merkitys, mutta tässä kokematon vedonlyöjä menee monesti miinaan.

Motivaatio pelin kannalta ja motivaatio vedonlyönnin kannalta on 2 täysin eri asiaa.

Ensinnäkin, OY Veikkaus AB on kovin ennalta arvattava firma. Ne panevat motivoituneiden joukkueiden kertoimet alas ja motivoitumattomien joukkueiden kertoimet ylös - aina ja säännönmukaisesti.

Toisekseen, valioliigan pelaajat ovat ammattiurheilijoita. Ok, ehkä ne ei viitsi ihan joka tilanteeseen syöksyä hampaat irvessä ja miekka tanassa, mutta ei ne myöskään mene kentälle ottamaan suosiolla pataan.

Mikäli kohteessa on tuplavaatimus, yritän välttää tällaisten otteluiden pelaamista koska nämä ovat pirun arvaamattomia. Jos sen sijaan saa pelata singlenä, panee taitava vedonlyöjä rahansa likoon kakkosen puolesta.
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 11.08.2009 11.40

Tämä on kiireistä johtuen jäänyt hieman unholaan, mutta nyt ne lupaamani tietopaketit pitkävedosta ja vakiosta, vassokuut sano norjalainen:

Pitkäveto:

Aikoinaan kun pitkävetoa alettiin suomessa pelaamaan, sai hommansa osaava vedonlyöjä loistavia voittoja. Nykyisin veikkauksen kertoimenlaskijat ovat kuitenkin kehittyneet ja pitkäveto on pienten marginaalien toimintaa. Parhaat voittavat vuositasolla n. +15% sijoittamastaan pääomasta, eli siis jos lyöt vetoa vuoden aikana 2000 eurolla, voitat 2300 = on puhdas voitto 300 euroa.

Tuon perusteella varmaan arvaattekin ettei vuotoihin ole varaa jos haluaa pelata voittavaa vedonlyöntiä. 2 virhettä viikossa tekee voittamisen jo lähes mahdottomaksi jos oletetaan että pelaat joka päivä. Näinollen pitkäveto mututuntumalla johtaa varmasti tappioihin. Tämä on vedonlyöntilaji jossa kannattaa uhrata hiukan aikaa.

Kokemattomat vedonlyöjät hukkuvat usein informaatiotulvaan. Netistä löytyy tietoa edellisen 100 vuoden tuloksista, joukkueiden menestyksestä erilaisissa sääolosuhteissa, loukkaantumisista, joukkueen sisäisistä ristiriidoista jne. jne. Ainoa joka kuitenkin loppupeleissä jotain ratkaisee on joukkueiden voimaluku. Älkää kysykö miten se lasketaan, yhtä oikeaa tapaa ei ole.

Paras tapa pelata pitkävetoa on lyödä singlevetoja aina kun kertoimet suosivat. Veikkauksen kertoimilla niin ei kuitenkaan käy usein, ja kyttääminen on harrastajan mielestä yleensä epämukavaa. ( Itse kyllä kyttään ja siksi voitan ).

Muita vaihtoehtoja on mm. kolmen kohteen yhdistelmä Varma-Pankki-Pommi. Tässä versiossa varma on usein osuva kotijoukkue, todennäköisyyden kotivoitolle tulisi olla vähintään 60%. Pankki on pieni yllätyshaku hyvällä kertoimella. Yleensä tasapelit Italian tai Espanjan liigassa suosikin pelatessa vieraissa on hyviä pankkeja. Parhaat pommit löytyy yleensä kotijoukkueista jotka ovat altavastaajia, mutta vierassuosikki kärsii eurokiireistä tms peliin vaikuttavasta tekijästä.

Tennisottelut ovat tulleet pitkävetoonkin jäädäkseen, ja tässä on tarkkaavaiselle vedonlyöjälle hyvä sauma jos lyö vetoa myös netticasinoille. Eri pelinvälittäjät näkevät nuo matsit hyvinkin eri tavoin. Ei jää yhteen tai kahteen kertaan kun esim. Nordicbet tarjoaa toiselle pelaajalle kertoimen 2.3 ja vaikkapa Ladbrokes tarjoaa toiselle kertoimen 2.4. Laitetaan vain molempiin 100 euroa kiinni ja saletisti jäädään voitolle ellei peli pääty tasan. Tenniksessä niin tapahtuu todella harvoin.

Vakio

Vakion pelaaminen on aika mekaanista toimintaa ja pitkässä juoksussa selvästi tappiollista. Tämän vuoksi vakioveikkaajan täytyy hakea yllätyksiä, koska osuman tullessa olisi kiva saada hyvät massit. Näin se homma etenee:

Vaihe1 Älä tuhlaa rahoja vakion "tytäryhtiöihin". Ainoa vakio joka osuessaan voi tuottaa tarpeeksi on perinteinen 13 kohteen jalkapalloveikkaus. Muita pelataan vain hyvästä syystä joita ovat esim. maaottelukierros, vähemmän tunnetut joukkueet yms. jotka keskiverto vedonlyöjälle voi tuottaa päänvaivaa.

Vaihe 2. Valitse ensin varmat. Parhaat varmavalinnat ovat kotikentällä pelaavia ennakkosuosikkeja. Osaava vakioveikkaaja voi käyttää sillointällöin ristivarmojakin, mutta aloittelijoita neuvoisin pysymään niistä kaukana. Vierasvarmoja ei käytetä käytännössä ikinä. Jalkapallossa kotijoukkueella on aina jonkunlainen etu ja hyvin harvat joukkueet ovat niin kovia että ovat vieraissakin selkeitä suosikkeja. ne jotka on, on hyvin todennäköisesti ylipelattu. Ylipelattua vierasjoukkuetta ei koskaan pelata.

Vaihe 3: Etsi alipelattuja merkkejä. Tätä ei kuitenkaan kannata viedä yli. Suurin osa vedonlyönnin "neroista" arvostaa alipelattuja merkkejä liikaa ja sulloo kupongin täyteen niitä. Jos teet saman, et osuessasi saa kuin jämärahat. 2-3 alipelattua merkkiä riviin riittää. Tulen myöhemmin tässä threadissa kertomaan oman systeemini päättää mitkä merkit ovat riittävän alipelattuja. Tällä hetkellä pystyisin esittämään sen vain matematiikkaa ja vedonlyöntitermejä sisältävällä jargonilla jota kukaan teistä ei ymmärtäisi. Paljastan niksini välittömästi kun saan käännettyä sen suomen kielelle :shake:

Vaihe 4: Täytä loppulappu mutupohjalta pitäen haravan/systeemin hinta kohtuullisena.

glfg
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 13.08.2009 22.54

Tässä yksi tapa laskea voimalukuja. Itse en tosin pidä tästä tavasta, mutta aloittelijalle tämä lienee helpoin oppia ja sinänsä kuitenkin ihan käyttökelpoinen. Tämän systeemin ongelma on se että voimaluvut lasketaan suoraan prosenteiksi, ja todennäköisyysarvion tekeminen ottelukohtaisesti on hieman konstikasta. Esimerkki on änäristä, mutta tätä voi soveltaa esim jalkapalloon:

Voima-arvojen muodostaminen

I

Tee ennen kautta NHL:n perusvoimalukuarviot joukkueittain. Ota siihen mukaan esim. maalivahdit, puolustus, hyökkäys, kyky noudattaa taktiikkaa ja pelata joukkueena. Anna arvio kullekin saralle vaikka numeroin 1-6, jossa 1 on alin ja 6 ylin. Tekeminen ei ole aivan helppoa, sillä se vaatii erinomaisen hyvät tiedot joukkeista. Mutta ne on saatavissa, jos laji ja NHL kiinnostaa. Oikotietä onneen ei ole, sanotaan. Perusvoimalukuarvioiden tekemiseen on hyvä käyttää joka kesä jopa 80 tuntia aikaa. Kannattaa lukea kaikki mahdollinen saatavilla oleva tieto.

II

Opettele NHL:n perusasiat. Mikä on konferenssi, mikä on divisioona - ja ennen kaikkea miksi jotkut ottelut ovat toisille joukkueille tärkeämpiä kuin toiset. Perusajatushan on se, että divisioonan ja konferenssin sisäiset sekä ottelut mahdollisia tulevia playoff-vastustajia vastaan ovat tärkeitä. Opettele arvioimaan se, kuinka pitkät kiertueet vaikuttavat joukkueisiin ja opettele löytämään ne pelit, jotka kiertueila ovat tärkeitä erottaaksesi pelit niistä, jotka pelataan pois koska otteluohjelmassa niin lukee.

III

Maalivahdeilla on melkoinen merkitys. On voittavia maalivahteja ja sitten on niitä toisia, jotka eivät voita sitten millään. Osin omaa syytään, osin siksikin että joukkue ei enää luota heidän kykyihinsä. Kun esimerkiksi löydät ei-voittavan maalivahdin periaatteessa hyvän joukkueen maalia vartioimassa "jossain hevon kuusessa" ottelussa jolla ei ole hyvälle joukkueelle pienintäkään merkitystä, "iske kiinni".

IV

Opettele tuntemaan edes välttävästi NHL:n tärkeimmät pelaajat joukkueittain. Opettele tuntemaan tärkeimpien pelaajien todellinen merkitys joukkueilleen. Ota mukaan maalivahteja, puolustajia ja hyökkääjiä. Tee vaikka lista niistä pelaajista, joiden puuttumisella on joukkueelleen iso merkitys (maalivahti, puolustava puolustaja, ylivoimassa tärkeä puolustaja, hyökkääjä jne.) Tee vielä toinen lista, joihin kirjaat joukkueelleen elintärkeät pelaajat. Jos siis vaikkapa Iginla tai Kariya puuttuu joukkueesta, vältä ainakin pelaamasta ao. joukkuetta. Älä kuitenkaan pelaa automaattisesti joukkueen vastustajaakaan.

V

Älä väheksy keskinäisiä otteluita aiemmilta kausilta - mutta älä myöskään yliarvioi niitä. Ota ne vaan huomioon. Tee lista - jos mahdollista - niistä joukkueista, joiden peliesitykset ailahtelavat kovin peräkkäisinä pelipäivinä ja joille on tyypillistä paketin hajoaminen matkustus- ja pelipaineessa.

VI

Älä tee arvioita kuluvan kauden sarjataulukon mukaan, mutta älä myöskään unohda sitä. Jos joukkue X jonka olet rankannut rupusakiksi, onkin koko NHL:n sarjataulukossa 57 ottelun jälkeen sijalla kuusi, olet ollut jo pitkään väärässä. Tunnista siis väärät voimalukuarviot ajoissa. Sama pätee toiseen suuntaan: jos olit varma ennen kauden alkua, että joukkue Y voittaa Stanley Cupin, mutta tuo joukkue Y majailee 57 pelatun kieroksen jälkeen taulukossa sijalla 26, olet jo myöhässä johtopäätöksinesi. Et ole NHL-arvioissasi ainakaan vielä guru ja jos olisitkin, gurutkin erehtyvät joskus. Älä pelkää erehtyä, mutta älä tee samaan erehdystä jatkuvasti uudelleen.

Ns. prosenttiarviot

Joukkueilla on voimaluvuista johdetut kotivoima- ja vierasvoimaluvut. Esim A:n perusvoimaluku on vaikka 50 ja vieraissa se on esim. 44 ja kotona 55, hiukan koti- ja vieraspelikyvystä riippuen. B:n taas kotona 62 ja vieraissa vaikkapa 54. 1X2-vetoihin voidaan laskea A vs B laskemalla A:n kotivoima ja B:n vierasvoima yhteen, tässä tapauksessa 55+54=99. Tasapelille voisi tässä tapauksessa varata 23 yksikköä sadasta, joten jaettavaksi jää 77 yksikköä. A saa silloin 50,46 prosenttia (39) tuosta 77 yksiköstä ja B loput eli 49,54 (38). Eli perusprossat ovat 39-23-38.

Voimaluvuista kannattaa tehdä koti- ja vierasvoimaluvut kaavalla kotipisteet/kaikki pisteet*voimaluku ja samalla tavalla vierasvoiman. Pisteissä ovat mukana myös viime kauden pisteet, jotta sattuman osuus olisi pienempi eikä aiheuttaisi virheitä koti- ja vierasvoiman arviointiin.

1X2-prosentit kannattaa laskea kaavalla: kotivoima/(kotivoima+vierasvoima)*(1-tasapelin tod.) ja samalla tavalla vierasvoima.

Esimerkiksi jos kotijoukkueen kotivoima on 54, vierasjoukkueen vierasvoima 45 ja tasapelin todennäköisyys 23%, kotijoukkueen prosentit ovat 54/(54+45)*(1-0,23)= 0,42 = 42%. Vierasjoukkueen prosentit ovat siis 1-0,42-0,23 = 0,35 = 35%. Lopulliset prossat: 42-23-35.
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 13.08.2009 23.00

Ja se tasapelin todennäköisyys.

Helpoiten saat sen selvittämällä kuinka monta prosenttia edellisen 10 kauden peleistä on päättynyt tasan, koskien siis koko sarjaa.

Eri joukkueiden voimasuhteet voi heilahdella paljonkin, mutta pitkällä aikavälillä tasapelin todennäköisyys on melko vakio.

Kannattaa tietenkin verrata joukkueiden tasapelitodennäköisyyttä sarjan tasapelitodennäköisyyteen ja tehdä tarvittaessa hienosäätöä.

Tämän jälkeen lasketaan koti ja vierasjoukkueen voitoille todennäköisyydet yllä kuvatulla tavalla.
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 14.08.2009 00.01

Heitetään vielä jalkapalloon sopiva esimerkki. Tämän löysin vahingossa netistä enkä viitsinyt tarkistaa.

Näinollen en vastaa mahdollisista virheistä laskutoimituksessa, mutta idea on oikein.

Tee voimaluku+kotietuluku joka joukkueelle, joista lasket prosentit. Käytä vanhoja sarjataulukkoja apuna, niin näet voimasuhteet sarjan kärkijoukkueiden ja luuserien välillä. Anna vaikka kauden alussa viime kauden pelien perusteella joka voitosta piste ja tasurista puoli pistettä. Ja jos joukkue on pysynyt suht samatasoisena, voi voimaluvun pitää siinä. Siis jos joukkueen viime kauden pelit: 9 voittoa, 5 tasuria, 6 häviötä --> voimaluku 9 + 4.5 + 0 = 13.5. Jos pari hyvää pelaajahankintaa uudelle kaudelle, voi lukua nostaa esim 13.5 --> 15.0. Kotietu kannattaa ottaa esim. viimeisten kolmen-viiden kauden tuloksista. Siis kuinka monta prosenttia pisteistä (voitto=1, tasuri=0.5) on saatu kotona. Prosenteiksi esim. haka-mypa: Hakan voimaluku 18.0 ja kotietu 55% Mypan voimaluku 19.0 ja kotietu 57% Ensin kotiedusta keskiarvo (56%), jolla painotat voimaluvut: Haka: 0.56*18=10.08 Mypa: 1-0.56*19 = 0.44*19=8.36 Tasapeliprosentin saa katsomalla tilastoista, kuinka usein tietyn vahvuiset joukkueet pelaavat keskenään tasan. (tai kopioimalla vedonvälittäjien prosentteja eri voimasuhteet omaaville joukkueille) Jos näin tasaisen pelin tasuri-% olisi esim. 30, niin loput 70 prosenttia jaetaan suhteessa 10.08-8.36 Eli Haka 10.08/(10.08+8.36)*70% = 38.3% Mypa 8.36/(10.08+8.36)*70% = 31.7 Siis haka-mypa: 38% - 30% - 32%
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 14.08.2009 00.16

Olenpa mä tänään tuotteliaalla päällä. Tässä apu tulosvedon rajakertoimien arvioimiseen:

Poissonin kaava
Poissonin kaava on ranskalaisen matemaatikon Simeon Denisin kehittämä menetelmä, jolla voidaan laskea säännöllisesti toistuvien tapahtumien todennäköisyyksiä. Vedonlyönnissä tätä käytetään yleensä jääkiekkoon ja jalkapalloon. Lajeihin, jossa yhdellä suorituksella voi saada eri määrän pisteitä ei Poissonia pidetä soveltuvana. Esimerkiksi koripallossa pelaaja voi saada vapaaheitosta yhden pisteen ja pelitilanneheitoista kaksi tai kolme pistettä kun jääkiekossa ja jalkapallossa maalista saa aina yhden pisteen.

Todennäköisyysarviot voidaan laskea molempien joukkueiden pelkillä maaliodotusarvioilla, mutta niillä ei päästä välttämättä aivan oikeanlaisiin lukemiin koska se tavallaan pienentää tasapelin todennäköisyyttä. Yleensä tasapelin todennäköisyys kasvaa pelin ollessa pidemmällä, koska kumpikin joukkue alkaa pelata tarkemmin ja toisinaan molemmat ovat tyytyväisiä pisteeseen. Siitä huolimatta Poissonin kaavaa voidaan pitää eri tavoilla sovellettuna loistavana apuvälineenä vedonlyöntiin.

P(X)=(e^-u*u^x)/x!

x on tapahtumien määrä
u on tapahtumien keskiarvo
e on neperin luku (2.7183)
x on tapahtumien lukumäärä. ! x:n perässä tarkoittaa kertomaa.

Jos tapahtumien lukumäärä on esimerkiksi viisi, on luvun viisi kertoma 5!5*4*3*2*1 ja kaava tulee viimeistään kaikille selväksi kun otetaan luvun neljä kertoma 4!=4*3*2*1.

Otetaan yksi esimerkki Poissonin kaavasta. Olemme laskeneet kahdelle joukkueelle maaliodotusarvot toisiaan vastaan, jotka ovat joukkueelle A 2.74 ja joukkueelle B 2.26. Haluamme tietää miten todennäköinen lopputulos ottelulle on kotijoukkueen 3-1 voitto. Lasketaan ensin todennäköisyys joukkueen A kolmelle maalille. x:n arvoksi tulee 3 ja u:n arvoksi 2.74. Kaavaan sijoittamalla saamme P(3)=(2.7183^-2.74*2.74^3)/3*2*1=0.2213 ja sijoittamalla samalla periaatteella joukkueen B arvot kaavaan, saadaan joukkueen B kahden maalin todennäköisyysarvioksi P(1)=0.2358. Todennäköisyyden 3-1 lopputulokselle saamme kertomalla todennäköisyysarviot keskenään 0.2213*0.2358=0.0521 eli 3-1 lopputuloksen todennäköisyys on hieman yli 5%. Tässä tapauksessa siis rajakerroin olisi 19.20, sitä pienemmällä kertoimella ei kannata pelata tulosta 3-1.
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja yormaxi » 23.12.2009 16.31

Kertoisitko lisää miten määrität vakiossa riittävän alipelatut merkit? Mitä mieltä olet Kellyn kaavasta?
yormaxi
Pallopoika
 
Viestit: 2
Liittynyt: 23.12.2009 12.26

Re: Kysy gurulta strategioista

ViestiKirjoittaja chesswinner » 23.12.2009 21.45

yormaxi kirjoitti:Kertoisitko lisää miten määrität vakiossa riittävän alipelatut merkit? Mitä mieltä olet Kellyn kaavasta?


Kellyn kaava on hieman kaksiteräinen miekka isoilla panoksilla pelatessa, ja pienillä panoksilla pelatessa mielestäni täysin käyttökelvoton. Juuri nyt ei valitettavasti ole aikaa kirjoittaa syvällisemmin, mutta kysymys oli hyvä ja palaan siihen heti ajan salliessa.

Vakion alipelattujen merkkien määrittämiseen pystyisin tällä hetkellä vastaamaan vain vedonlyöntijargonilla, jota tuskin kukaan täällä ymmärtäisi. Sen valmiiksi saaminen ottaa ainakin kuukauden tai kaksi kun työkiireetkin painaa päälle. Yritän kuitenkin jo joulunpyhinä rakennella jotain selkokielistä alkupakettia. Palaan sen suhteen asiaan viikonloppuna.

Hyvää joulua ketjun lukijoille tasapuolisesti, guru vaikenee pariksi päiväksi koska suu on täynnä kinkkua :kuolaa:
Avatar
chesswinner
Elävä legenda
 
Viestit: 1086
Liittynyt: 26.07.2007 14.11

Seuraava

Paluu Vedonlyönti

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron