Antholz versus Anterselva

Selostajat, urheiluvideot, manageroinnit ja muut kilpailut.

Valvoja: Tuomaristo

Antholz versus Anterselva

ViestiKirjoittaja AH-fani » 22.01.2016 11.47

Edellisestä foorumista tai sen edeltäjistä katosi katsaukseni Etelä-Tirolin historiaan. Sitä voisi kerrata, koska kaikkien on syytä ainakin tiedostaa alueen taustaa ja mitä kätkeytyy nimeen Anterselva. Saksan televisiosta huomasin, että saksalaiset puhuvat yleisesti Antholzista, joten ilmeisesti se ei ainakaan ole kiellettyä. En ole selvillä, mikä on kv. säännöstö asiassa ja tilanne tai onko joku vaatinut jotain. En myöskään vielä ole päässyt alueen nykytilanteeseen ja että onko Antholz kuinka virallinen ja muutenkin ovatko ihmiset tuolla saaneet kuinka paljon vähemmistöasemaa takaisin. Ilmeisesti Suomessa ainakin televisio on ottanut käytännön, että käytetään italialaista nimeä ja voihan alue ollakin jo italialaistunut. En tiedä. On kuitenkin syytä tiedostaa, mistä on kysymys.

Kuitenkin kaikki lähti siitä, että Italia päätti osallistua I maailmansotaan Ympärysvaltojen puolella ja sille luvattiin erinäisiä palkkioita. Adrian rannikon suunnalla tulos jäi melko laihaksi, mutta voittajat lupasivat sille salaa sodan aikana Etelä-Tirolin. Italia oli ennen vuotta 1919 ulottunut vain vuorten juurelle. Italialaisia ei juuri asunut kuin pienillä erillisillä saarekkeilla ja heitä oli tosi vähän. Alue oli siis puhdasta saksalaisaluetta ja kuulunut vuosisatoja Itävaltaan.

Sodan aikana jo laadittiin Italiassa suunnitelma, jossa jokainen saksalainen paikannimi vain italialaistettiin keksimällä nimi. Sodan jälkeen saalis luovutettiin Italialle ja vaikka tämänkin alueen kohdalla saalistaja lupasi kunnioittaa erityisasemia ja oikeuksia, niin voittajien ei tarvinnut itää niistä kiinni. Jo ennen fasismin voittokulkua suunnitelma pantiin täytäntöön ja saksalaisväestöltä riistettiin kaikki oikeudet. Alue luettiin osaksi suurmaakuntaa, joten saksalaiset eivät voineet päättää mistään. Viranomaiset olivat italialaisia ja virkakieli italia. Kouluopetus muutettiin italiankieliseksi. Jo ennen Mussolinin valtaannousua fasistiryhmät hyökkäsivät perinteisiä kulkueita vastaan pistoolein ja nuijin.

Mussolinin Italiassa kaikilta saksalaisilta riistettiin oma nimi ja jokaiselle keksittiin italialainen nimi virallisiin papereihin. Hautakivien nimet vaihdettiin keksityiksi italialaisiksi. Saksan kieli kiellettiin ja siis kouluopetus tapahtui italiaksi, vaikka yksikään lapsi ei olisi aikoihin ymmärtänyt mitään opettajan puheesta ja päinvastoin. Alueelle tuotiin italialaiset viranomaiset ja opettajat ja myös muulla keinoin väestöä. Asuntoja rakennettiin italialaisille keskuksiin. Teollisuutta sijoitettiin, mutta nekin palkkasivat lähes yksinomaan italialaisia. Saksankielisiä muutti joukoittain pois ja paljon myös pakkosiirrettiin muualle. Ilmeisesti osalle väkeä jäi italialainen nimi, kun fasismi kukistui.

Hitler kaveerasi Mussolinin kanssa ja osti kumppanuuden sillä, että antoi Italialle vapaat kädet. Diktaattorit sopivat, että ne, jotka eivät halua vaihtaa kansallisuuttaan, saavat muuttaa Saksaan. Loput italialaistukoot ja heitä siirrettiin paljon muualle Italiaan. Mussolinin kukistuminen ja Wehrmachtin tulo alueelle ei muuttanut mitään muuta kuin että saksankieli sallittiin ja italialaiset viranomaiset eivät saaneet mellastaa ja heitä erotettiin.

Sodan jälkeen entiset fasistiviranomaiset hallitsivat pitkään. Taas Italia lupasi kaikkea mahdollista, mutta melko paljon se pystyi myös luistamaan. Kouluopetus oli nyt sallittava saksaksi. Silti italialaistaminen alkoi uudelleen. Alueen väelle ei herunut työpaikkoja eikä vaikutusmahdollisuuksia esim. talouselämän suhteen. Teollisuus sijoittui taajamiin ja palkkasi italialaisia. Italian hallitus tuki tällaista teollisuuta ja yritystoimintaa ja rakensi myös halvalla vuokra- ja omistusasuntoja, joihin tuotiin valtavat määrät italialaisia. Tirolilaisten viinitarhojen ym. tuhoamiset uusien teollisuuslaitosten tieltä jatkuivat. Jo Mussolinin aikana omaisuutta oli takavarikoitu mitättömiä korvauksia vastaan. Kuitenkin kaikissa rauhansopimuksissa oli luvattu alkuperäiskansan tyylinen kohtelu eli omaleimaisuuden vaaliminen ja autonomia.

Kaikki sujui siihen asti, kun Etelä-Tirolin suojelijaksi määrätty Itävalta sai riippumattomuuden 1955. Sekin oli kuitenkin häviäjänä melko voimaton estämään kehitystä. Se vei asian YK:n käsittelyyn, mutta NATO-maa Italia oli liian tärkeä liittolainen esim. USA:lle. Lopulta tirolilaiset alkoivat järjestäytyä aseelliseen vastarintaan. Tämä ei tarkoittanut ihmishenkien uhkaamista, vaan esim. suurjännitejohtojen räjäyttämistä. Suurjännitejohdot olivat alueen riistämisen symboli. Alueen vesivoima pyöri laajojen osien Pohjois-Italiaa hyväksi. Kun yhtenä yönä kaatui lähes sata pylvästä (1961), oli isku raju koko Pohjois-Italian teollisuuskeskuksille. Lisäksi iskettiin voimalaitoksiin, erääseen majatalorakennukseen ja kerrostalojen rakennustyömaille. Iskuihin vastattiin laajoin pidätyksin sekä kymenien ihmisten kiduttamisella. Italialaiset ampuivat summittain muutamia nuoria, joiden tulkittiin epämääräisesti lähestyneen jotain kohdetta. Tosiasiassa esim. köysiradasta ei voi nousta käskettäessä. Uhrit olivat sivullisia, mm. erään upseerin talon lähelle treffinsä sopinut nuori kosija.

Käsittääkseni YK tunnusti lopulta Italian harjoittaneen kansanmurhaa tuomalla väkeä muualta nopeaan tahtiin murtaakseen kulttuurin ja mullistaakseen sen. Tämä on kansanmurhan määritelmä yhä, mutta nykyisin siitä ei välitetä, vaan kaikkia muitakin Euroopan kolkkia ja kansoja on alettu murhaamaan mamutuksella. En muista, miten kiista lopulta päättyi ja saatiinko mitään oikeuksia. Pitänee jatkaa perehtymistä. Joka tapauksessa ainakin joksikin aikaa italialaisten tsunami alueelle tyrehtyi.
Avatar
AH-fani
Elävä legenda
 
Viestit: 1625
Liittynyt: 11.03.2009 15.04

Re: Antholz versus Anterselva

ViestiKirjoittaja Volmari » 22.01.2016 13.19

En ryhdy kiistelemään Italian historian eri vaiheista, mutta ainakaan nykyään saksankielisillä ei pitäisi olla Etelä-Tirolissa erityisiä ongelmia kielensä takia. Ei edes pienemmillä vähemmistökieliryhmillä:

Etelä-Tirolin maakunnan toinen virallinen kieli on saksa, ja Aostan laakson alueen ranska.[44] Virallisesti tunnustettuja vähemmistökieliä Italiassa on 12. Vuonna 1999 säädetty laki vähemmistökielistä tunnustaa seuraavat kielet: albania, frankoprovensaali, friuli, katalaani, kreikka, kroatia, ladino, oksitaani, ranska, saksa, sardi ja sloveeni.[45]

https://fi.wikipedia.org/wiki/Italia#Kielet

Joillakin Italian maastohiihtäjillä ja ampumahiihtäjillä on ollut saksankielinen sukunimi, nykyisistä esimerkiksi Dorothea Wiererillä. Muistelisin että myös äidinkieleltään saksalaisia tai muuten saksaa osaavia on joukossa ollut, mikä helpotti heidän haastattelujaan takavuosikymmeninä, kun kaikki urheilijat eivät osanneet englantia.
Volmari
Elävä legenda
 
Viestit: 1954
Liittynyt: 21.08.2015 21.45

Re: Antholz versus Anterselva

ViestiKirjoittaja AH-fani » 22.01.2016 14.13

Käsittääkseni juuri saksalaiset harrastavat ampumahiihtoa tuolla. Wierer vaikuttaa sukunimen perusteella saksalaiselta, mutta italialaisen näköiseltä muuten. Poikkinaintia kai on paljon. Kuinkahan moni italialaisista nimistä on naituja vai onko kyseessä vanha italialaistaminen? En tiedä, paljonko on tullut väkeä lisää ja kuinka paljon on muhittu. Ja ainakin maastohiihdon puolella on ihan puhtaalta italialaisporukalta vaikuttanut. Kai nuo kuitenkin siellä vuorialueella asuvat? Itsehallinto ja vähemmistöoikeudet tietenkin voidaan usein jyrätä noilla enemmistöjunailuilla. Mutta kuten sanottua, nyt kaikki Euroopan kansat pannaan matalaksi juuri moninkertaistamalla vähemmistöjen määrä ja jakamalla aina täydet tai ylellisemmätkin oikeudet ja tuet. Ilmeisesti juuri Tirolin ohjataan nykyisin vaikka mitä hottentottia, kuten muuallekin Italiaan. Kantaväestö ei ole mitään. Saksalaiset ovat vääränväristä kantaväestöä ja lisäksi siis "arjalaisia", joten he eivät edelleenkään uhreiksi kelpaa. Päinvastoin, kansanmurhasäännöstöä ei enää katsella negatiivisessa mielessä, vaan sieltä haetaan keinona murhata meidät kaikki.

IBU:n alkukuvissa oli "Antholz - Anterselva". Hiihtäjien numerolapuissa vain "Antholz". Ilmeisesti nimen käyttö on ihan ok. Eivät saksalaiset muutoin sitä käyttäisikään yleisesti.
Avatar
AH-fani
Elävä legenda
 
Viestit: 1625
Liittynyt: 11.03.2009 15.04

Re: Antholz versus Anterselva

ViestiKirjoittaja AH-fani » 25.01.2016 16.24

Selostaja sanoi tykkäävänsä nimestä ANterselva. Siinä on kuulemma "jotain jylhänkaunista". Perungalta kun oli lipsahtanut Antholz ja se piti selittää. Itse luulen kuitenkin, että selostajat on ohjeistettu käyttämään nimeä Anterselva jostain syystä.

Aiemmin kohistiin, kun suomalainen kuuluisuus puhui Enson sijaan Svetogorskista. No ulkomailla varmaankin valittaisiin se Svetogorsk, vaika alueella asuisi puolet suomalaisista ja suomi olisi toinen virallinen. Onhan kaikesta aikaakin. Tuo kohu nimestä syntyi silloin, kun Kekkosen aikana menetys oli tuoreempi. Kyllä se kai vieläkin olisi aika paha kämmi muilta kuin nuorilta
Avatar
AH-fani
Elävä legenda
 
Viestit: 1625
Liittynyt: 11.03.2009 15.04

Re: Antholz versus Anterselva

ViestiKirjoittaja AH-fani » 13.02.2020 21.29

YLE:n avauksessa kisoihin väitettiin, että Etelä-Tiroli "palautettiin" Italialle, kun se oli kerran ollut osa Rooman valtakuntaa. Tässä välissä oli ollut Itävallan keisarikunnan aikaa, ja tämä aika "oli jättänyt jälkensä", kun kerran melkein kaikki kisa-alueella puhuivat saksaa. Siis tuli vaikutelma jostain etnisestä muuntumisesta ja tähän suuntaan. Omituista puhetta, kun Roomakin valtasi alueet muilta. En muista, ulottuiko Pohjois-Italian gallialaisalue tuonne saakka, vai oliko vuoristoalueella muita kansoja ennen roomalaisvaltaa. Roomalaiset yleensä vielä eivät hirveästi puhdistelleet, mutta sulautumista tapahtui kyllä enemmän ja vähemmän. Kuulostaa samalta tarinalta kuin että Israel "palautettiin" juutalaisille tai oikeastaan vielä enemmän silkalta pötypuheelta kutene esim. Viipurin nimeäminen vanhaksi venäläiseksi kaupungiksi. Se ei ollut sitä edes keskiajalla eikä ennen sitä.

Onko tässä joku rappariagenda, kun saksalaisvatsaisuutta näin ympätään ohjelmiin. Versaillesin ryöstö ja sitä seurannut sorto legitimoidaan muuksi kuin vääryydeksi ja vahvemman oikeudeksi. Olisivat myöntäneet vain, sen, mitä on tapahtunut ja että näillä mennään
Avatar
AH-fani
Elävä legenda
 
Viestit: 1625
Liittynyt: 11.03.2009 15.04

Re: Antholz versus Anterselva

ViestiKirjoittaja AH-fani » 07.01.2021 18.38

Kaksi vuotta vanha pätkä kuulemma kerrattiin Toplachista eli aiheena Dobbiaco versus Toplach. YTämä siis nyt maastohiihdon ja Turin yhteydessä. I msodassa siis miljoona kuollutta Italian rintamalla ja todellakin, vasta sen jälkeen on ollut kiistoja. YLE sanoi, että vielä 80-luvulle asti oli jännitteitä. Historiaa ei kuitenkaan selitetty tyhjentävästi, sillä olisi voitu todeta ihan rehellisesti, että I maailmansodan jälkeen vasta on alueelle tuotu italialaisia ja että Etelä-Tiroli oli siihen saakka Itävallan ydinalueita ja täysin saksankielinen.

Toimittaja sanoi, että kaikki on nyt hyvin. Onko? Alueelle on ohjattu paljon maahanmuuttajia Afrikasta ym. No on niitä Italiassakin. Terrori-iskuja ei siis enää ole tai terroristijahteja ja kidutuksia. Mutta koko Eurooppaa mullistetaan nyt. No siitähän YLE tykkää
Avatar
AH-fani
Elävä legenda
 
Viestit: 1625
Liittynyt: 11.03.2009 15.04

Re: Antholz versus Anterselva

ViestiKirjoittaja AH-fani » 15.03.2023 17.16

Ruotsin lehdissä puhutaan Antholzista. Suomessa kuitenkin aina Anterselvasta. Ilmeisesti suomalaiset haluavat kunnioittaa fasismin ja uusfasismin saavutuksia
Avatar
AH-fani
Elävä legenda
 
Viestit: 1625
Liittynyt: 11.03.2009 15.04


Paluu Laidasta laitaan

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron